Roder Boekenmarkt bereikt ook kinderen buiten haar muren

20221229-Roder Boekenmarkt
Inge (8) leest voor op de boekenmarkt © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Voor de deur van de Roder Boekenmarkt staat al de hele ochtend een rij. De organisatie wil maximaal 150 bezoekers binnen hebben. Een overblijfsel uit de coronatijd dat eigenlijk wel goed beviel, zegt voorzitter Arie van Klei.
"We hebben tijden gehad dat we meer mensen binnen lieten, maar dan is kopen moeilijker. Dan kun je niet meer zoeken, niet meer gezellig winkelen. Dat betekent wel dat er dus constant 150 mensen in de zaal rondlopen." De voorzitter schat het aantal boeken op ongeveer 50.231. "Dat heb ik eerder gelogen vandaag" lacht Van Klei. "Maar we zeggen ongeveer vijftigduizend boeken."

'Heel leuk om te lezen'

De 8-jarige Inge staat intussen bij de prentenboeken. "Ik lees niet zo heel veel, maar ik vind het wel heel leuk." Ze is vooral op zoek naar grappige verhalen, maar is niet onder de indruk van de prentenboeken. "Die zijn voor kleine kinderen", constateert ze kritisch.
Voor de kinderboeken voor wat oudere kinderen moet ze aan de andere kant van de hal zijn. Daar gaan Yoel en Rehobot al de kasten langs. Rehobot zoekt dunne boekjes die ze zelf kan lezen. "Want ik zit al in groep drie, dus daarom kan ik heel goed lezen."
Yoel heeft al een paar genres in gedachten voor zijn volgende boek. "Als het over moppen gaat, of een klein beetje spannend is, vind ik het leuk."
(Tekst gaat verder onder de video)
Roder Boekenmarkt bereikt ook kinderen buiten haar muren

Jong en oud

Arie van Klei is blij met de jonge bezoekers aan de markt. "Er komen veel meer oudere mensen dan jonge kinderen. Die vinden het vaak heel lang duren voordat hun ouders zijn uitgewinkeld. Dat kan ik mij ook wel voorstellen, maar we hebben ook andere initiatieven om het lezen te stimuleren."
"We stellen boeken beschikbaar voor kinderafdelingen van ziekenhuizen bijvoorbeeld", vertelt hij. "Dan doen we allemaal vrijwillig. En zo is er ook een aantal lokale projecten waar we boeken voor leveren."

Bonnen

Kinderen kunnen ook bonnen krijgen om boeken uit te zoeken op de markt. "Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die 'belezen' zijn gemiddeld tien jaar ouder worden dan mensen die nooit lezen."
"Laten we eerlijk zijn: in deze maatschappij moet je kunnen lezen, anders is het heel lastig om je staande te houden. Als we dat kunnen stimuleren moeten we dat doen. En we hebben genoeg boeken om het te doen", aldus Van Klei.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.