Het slot van Angelslo, bestond het echt?

Johan Withaar
Johan Withaar op zoek naar de waarheid achter de legende van het slot Angelslo © RTV Drenthe / Lydia Tuijnman
Slotstee is de naam van een straat in het Emmer Angelslo. Maar dat bewijst niet dat daar ooit daadwerkelijk een slot heeft gestaan, vindt historisch onderzoeker Johan Withaar. Hij dook in de archieven om de zaak uit te zoeken.
In het radioprogramma Drenthe Toen, dat morgen tussen 12.00 uur en 14.00 uur, vertelt de Emmenaar over zijn bevindingen. Withaar: "Tot het jaar 1422 waren de bisschoppen van Utrecht hier de baas. Zowel kerkelijk als wereldlijk. Uit die tijd, net erna, stamt deze lijst, een lijst van belastingplichtigen en de hoeveelheid land die ze hadden", vertelt hij.
Withaar vervolgt: "Een heel oude lijst die je bijna niet kunt lezen. Maar we zien bovenaan staan: Noordbarge. En dan zien we een heel aantal namen van belastingbetalers. En let op, dan zien zien we hier Roloff to Angersso staan. Kennelijk woonde ene Roloff daar, of had hij er bezittingen. En dit is dus de alleroudste vermelding van Angelslo die ik heb kunnen vinden."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Eerste document
Het eerste document waarop Angelslo genoemd wordt © Johan Withaar

Etstoel

Wijzend op de lijst van belastingplichtigen vertelt hij: "Deze lijst staat ook wel bekend als de schattingslijst van Drenthe. Men wist niet hoe oud dit document precies was. Om daarachter te komen heeft heeft men namen uit de documenten van de Etstoel, onze Drentse rechtbank, met deze lijst vergeleken. Daardoor kwamen deskundigen uit op het jaar 1460."
Imaginair slot
De nevelen van de tijd verhullen de feiten. Stond er ooit een slot in Angelslo? © Pixabay/Lydia Tuijnman
Al speurend naar documenten achterhaalt Withaar steeds meer over Angelslo: "Het verhaal werd steeds minder nevelig. Ik vond steeds meer feiten, in verscheidene archieven. Gegevens over wie er onroerend goed aankocht en verkocht en voor welke prijzen. Veel namen van belangrijke lieden komen voorbij in het nederige Angeslo," zegt hij. "Dat duidt er wel op dat er een huis van belang heeft gestaan. Maar een slot? Dat verraad ik nog niet, wie dat wil weten moet maar naar de radio luisteren, de komende zondagen..."

Boek weggeven

We mogen het boek van Johan Withaar, Angelslo van prehistorische nederzetting tot nieuwbouwwijk, uitgegeven door uitgeverij Drenthe, verloten. Schrijf een mail met motivatie en adres naar drenthetoen@rtvdrenthe.nl en wie weet ploft het lijvige boekwerk binnenkort bij jou op de mat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.