'Hier kom ik weg' van Daniël Lohues weer op 1 in de Drentse 1000

lohues
'Hier kom ik weg' op nummer 1 van de Drentse 1000 © ANP/Siese Veenstra
Het is Daniël Lohues voor de tweede keer op rij gelukt. Op nummer 1 en 2 in de Drentse 1000. 'Op fietse' op 2 en 'Hier kom ik weg' op 1. "Het is ongelooflijk eigenlijk he", zegt hij tegen Radio Drenthe. "Ik weet het niet zo goed, fantastisch, het is echt heel mooi."
Voor veel mensen is het een bijzonder liedje, blijkt uit reacties. Een nummer dat heel veel voor ze betekent. "Voor mij is het ook een speciaal liedje, het is een van de nummers die op Allennig II staat. Ik nam dat gewoon op in m'n eentje, met een akoestische gitaar en twee microfoons."

'Het raakte me zelf'

"Maar ik wist wel toen ik de tekst schreef dat het me zelf raakte. De combinatie van woorden 'Hier kom ik weg'. Dat zeg je niet een, twee, drie, je zegt wel: 'Waar kom je weg?' Sindsdien, met het spelen van het nummer en het verstrijken der jaren, blijkt dat het nummer ook bij de luisteraars hoog staat."
Mensen spreken wel eens van een nieuw Drents volkslied, maar daar wil Lohues niet aan. "Een volkslied heeft een speciaal soort muziek nodig. Hier kom ik weg is een Folkslied met een F. Ik maak m'n hele leven al muziek, niet met in mijn achterhoofd dat ik er iets mee wil bereiken. Ik maak het zonder concessies, zonder opsmuk."
Op 2 maart begint Lohues met een nieuw tour, in Hardenberg. "Met een heleboel nieuw liedjes die ik misschien ook ga opnemen en er staan nog een aantal andere dingen op stapel. Het nieuwe jaar ziet er goed uit."
De hele Drentse 1000 is hier terug te lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl