Stadspartij PLOP stapt uit coalitie Assen

Stadspartij PLOP heeft geen vertrouwen meer in de samenwerking binnen de coalitie in Assen. De partij beëindigt daarom de samenwerking.
PLOP vormde samen met ChristenUnie, GroenLinks en de VVD de coalitie in de provinciehoofdstad. Namens de partij zat Janna Booij als wethouder in het college van B en W.

Derde wethouder weg

Met de beslissing van Stadspartij PLOP uit de coalitie te stappen, verliest Assen de derde wethouder in anderhalf jaar tijd. Eerder al verwisselden GroenLinks en de VVD hun wethouders, omdat die niet goed functioneerden. Maar deze partijen bleven gewoon in het college, en kwamen met nieuwe wethouders van buiten de stad: Karin Dekker voor GroenLinks en Mirjam Pauwels voor de VVD.

Fundamentele verschillen

Stadspartij PLOP stapt nu uit de coaltie, 'omdat er met de coalitiegenoten fundamentele meingsverschillen bestaan over de koers en de bestuursstijl'. "We zijn het oneens over de manier waarop we de stad willen besturen, maar ook over de manier waarop we willen omgaan met de grote financiële tekorten", meldt de partij in een verklaring. "Het Rijk confronteert ons als gemeente met financiële tekorten waar wij zelf nauwelijks tot geen invloed op hebben. Over de dilemma’s die hierdoor ontstaan verschillen we fundamenteel van mening", stelt fractievoorzitter Henk Santing in de verklaring.

Toeristenbelasting

Als voorbeelden geeft de partij de manier waarop wordt omgegaan met de verhoging van de toeristenbelasting en de dialoog met de stad rondom het parkeerbeleid. Dat is volgens PLOP 'geen open dialoog maar met voorwaarden vooraf'. "Stadspartij PLOP heeft hart voor de stad en haar inwoners. Helaas moeten wij de conclusie trekken dat wij dat in deze coalitie niet langer kunnen waarmaken en verantwoorden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.