'Voor een oudejaarsstunt moet je wat moeite doen'

Zeehelden
De Oliebol onthulde in Vledder de beelden van de zeehelden © De Oliebol
Michiel de Ruyter, Piet Hein en Prins Maurits. Plots staan er in Vledder drie standbeelden van zeehelden. Oudejaarsvereniging De Oliebol heeft ze het dorp binnengehaald.
De drie stonden sinds 2008 op een rotonde in Farmsum, een dorp in de buurt van Delfzijl. Maar op zaterdag 24 december laden leden van de vereniging de drie beelden van 4 meter hoog en een gewicht van meer dan 1.200 kilo per stuk op een aanhanger. Op nieuwjaarsnacht komen de beelden weer tevoorschijn, tijdens het feest in het dorp. De oudejaarsvereniging heeft contact opgenomen met de kunstenaar en de gemeente over het terugplaatsen van het beeld.

Jaknikker weg

Terwijl De Oliebol uit Groningen een beeld naar Drenthe haalt, doet de Doezumer Oudejaars Ploeg juist het tegenovergestelde. Die vereniging haalt op 8 december een zelfgemaakte jaknikker uit de voortuin van Gert Meerlo uit Schoonebeek. Vergeleken met de beelden van de zeehelden een gemakkelijke opdracht: de jaknikker is 'slechts' 3 meter hoog en weegt iets meer dan 100 kilo.
"Voor een oudejaarsstunt moet je wat moeite doen", reageert Meerlo. "Ze konden deze miniversie halen of een echte jaknikker hier vandaan halen. Een echte gaat niet wat worden, denk ik", zegt hij lachend.
Hij heeft inmiddels zelf contact gelegd met de vereniging, nadat hij door een verslaggever van Dagblad van het Noorden erop werd geattendeerd dat er een kleine jaknikker in Doezum stond. "Hij was niet zeker van of die van mij was. Maar zoveel jaknikkers verdwijnen er niet." Het beeld heeft hij niet meer gezien sinds het is verdwenen, behalve op foto's en video's. "Hij ziet er nog goed uit."

Jaarlijkse stunt

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie; oudejaarsverenigingen die een object ergens vandaan halen en later presenteren. Zo nam De Oliebol vorig jaar het 4,5 meter hoge vrijheidsbeeld 'Fransien' uit Exloo mee.
De twee verenigingen zijn niet de enige actieve verenigingen. Vereniging Tied Zat uit Zorgvlied presenteerde met nieuwjaar een grote kooi met daarin een draak, die eerder van de Brink in Norg werd gehaald.
Tied Zat presenteerde afgelopen nacht de draak in de kooi

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl