Het negatieve imago van piratenmuziek moet de prullenbak in: 'We moeten het omarmen'

Martin Sterken
Martin Sterken © RTV Drenthe / Tom Meijers
Vraag producer Martin Sterken uit Valthermond om mee te denken over muziek waar hij zich sterk voor maakt en de ideeën vliegen in no time om je hoofd. Zo ging het ook toen Peter Zwiers, voorzitter van Stichting Piratencultuur, op Facebook vroeg wat de piratencultuur een boost zou kunnen geven.
Sterken bedacht zich niet en stuurde hem het ene na andere idee. Het leidde ertoe dat Sterken met ingang van dit jaar het stokje van het PvdA-raadslid heeft overgenomen als stichtingsvoorzitter.
Van een gespreid bedje wil Sterken niet spreken, maar dat de piratencultuur in 2021 werd uitgeroepen tot immaterieel erfgoed, helpt hem in ieder geval om de muziekcultuur nóg beter op de kaart te zetten, zo zegt hij. "Vooral omdat er nog altijd een behoorlijke stempel op de piratenmuziek zit. Het wordt nog altijd geassocieerd met illegaal muziek maken door zendpiraten. Maar het is veel meer dan alleen dat. Piratenmuziek is een muziekstroming op zich, die een bepaald gevoel oproept", omschrijft hij.

Nieuwe generatie

De muziekproducer gaat met nog twee anderen het bestuur van de stichting vormen, die het positieve beeld van de piraten wil benadrukken en de piratencultuur in stand wil houden. "Heel belangrijk", benadrukt de Valthermonder. "Je ziet mensen losgaan op feesten waar piratenmuziek wordt gedraaid die al was gemaakt, ver voordat sommige van die feestgangers geboren waren. Dat is bijzonder, want daardoor groeit een nieuwe generatie op met piratenmuziek."
"Als nieuwe voorzitter van de stichting ga ik de komende tijd kijken waar behoeftes liggen binnen de piratencultuur", gaat hij verder. Een missie die misschien wat vaag klinkt, maar Sterken wil er maar mee zeggen dat hij graag van anderen wil horen wat de piratencultuur voor hen betekent. "Ik begin helemaal blanco, dus ik wil zoveel mogelijk informatie verzamelen, het liefst online op een plek waar iedereen bij kan. We moeten piratenmuziek omarmen, maar wie doen dat al? Dat wordt het startpunt."
Dat omarmen moet niet onderschat worden, vindt Sterken. Want nu de erfgoedstatus binnen is, moet die uitgedragen worden. "De piratencultuur moet dus gepromoot worden", vat hij samen. Dat moet bewerkstelligd worden via bijvoorbeeld lezingen. "Al maakt de manier waarop niet zoveel uit, als de boodschap maar terechtkomt bij mensen die nog nooit van de piratencultuur hebben gehoord of het nog steeds associëren met een negatief imago."
etherpiraten
Platen van etherpiraten © RTV Drenthe
Er lopen volgens de muziekproducer namelijk nog te veel mensen rond die wel naar piratenmuziek luisteren, maar daarover liegen als gevraagd wordt wat hun favoriete muziek is. "Voor sommige mensen rust er nog steeds een taboe op piratenmuziek omdat er nog een beeld aan kleeft van illegale activiteiten en drankgebruik. Maar de piratenmuziek is écht een muziekstroming die positieve aandacht verdient. Aan mij om dat uit te dragen. De bereidheid om dat te doen is heel groot", klinkt het optimistisch.
Toch is ook Sterken, die als producer een bijdrage leverde aan ruim vierhonderd cd-producties en samenwerkte met artiesten als Jannes, Henk Wijngaard en Arie Ribbens, geen wonderdokter, zo zegt hij zelf. "Maar ik probeer wel om mijn kennis en netwerk op een manier uit te dragen waar de piratencultuur baat bij heeft", vertelt de Valthermonder. "Dat kan alleen met hulp van de zendpiraten, het publiek en natuurlijk de artiesten. Als zij aangeven waar knelpunten zitten, steek ik er tijd en energie in."
Bekijk hieronder de video met Martin Sterken, artikel gaat verder onder de video:
Het negatieve imago van piratenmuziek moet de prullenbak in: 'We moeten het omarmen'

Ondergewaardeerd

Als kersvers voorzitter van Stichting Piratencultuur ziet Sterken niet alleen maar verbeterpunten. "Er gaan ook veel dingen goed. Regionale radiozenders zoals Radio Continu, Tukker FM en Gigant FM, die zich sterk maken voor piratenmuziek, doen het geweldig. Maar ik wil ook niet voorbijgaan aan illegale zendpiraten. Dankzij hen is er een stroming muziek ontstaan waar sommige artiesten hun muzikale carrière aan te danken hebben. Dat wordt ondergewaardeerd en moeten we nooit vergeten."
Wat voor Sterken nou echt piratenmuziek is, laat hij in het midden. "Want dat is een heel moeilijke vraag. Het ligt vooral in de beleving van degene die het hoort", vindt de muziekproducer. "Après ski-muziek valt er niet onder, maar Nederbeat-platen en Duitse schlagermuziek valt er wel onder. Het ligt echt aan het gevoel van de luisteraar. Als je het aan mij vraagt is wat ik net noemde piratenmuziek en dan specifiek als er wordt doorgebreid op de liedjes uit de jaren zeventig, tachtig en een beetje negentig."
"Maar veel belangrijker dan welke plaat wel of niet onder piratenmuziek valt, is dat piratenmuziek mensen samen brengt", vindt Sterken. "Als je ziet dat mensen samen komen in schuurtjes, barretjes of feesten om samen van piratenmuziek te genieten, dan denk ik: ja, dit is het", stelt hij tevreden vast. "Ik ga de komende tijd nog meer mensen om mij heen verzamelen die gelijkgestemd zijn als het om piratenmuziek gaat. Door mooie verhalen te vertellen, werken we samen aan een positief imago dat steeds meer terrein wint."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.