Eis: boete voor veroorzaken ongeval door rijden met beslagen ruiten

ongeluk annerveenschekanaal
Het ongeluk gebeurde in november 2021 © Persbureau Meter
Een 53-jarige man uit Zuidlaren is volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan een zwaar ongeval op 26 november 2021 in Annerveenschekanaal, omdat hij de voorruit van zijn auto onvoldoende schoon zou hebben gemaakt. Tegen de automobilist eiste het OM een boete van 1.000 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden.
De man reed op de smalle weg van de Eppinge, richting de Molenwijk. Het regende en hij werd verblind door een tegenligger, zei de man tegen de rechter. Hij zag daardoor de vrouw met haar hond volledig over het hoofd. Hij zag ook de verlichting niet, die de hond droeg. Dat kwam door de condens op de voorruit, zei de officier van justitie. De politie was snel aanwezig en maakte foto's van de beslagen ruit.

'Bullshit'

Uit die foto's blijkt dat juist de plek die niet schoon was, samenviel met waar het slachtoffer liep. De man ontkende dat zijn vooruit beslagen was. "Bullshit. Hooguit bovenaan, de rest was schoon", zei de man. De condens ontstond doordat de deur na het ongeval open had gestaan. Volgens de politie was dat niet mogelijk. De Zuidlaarder bleef erbij dat de tegenligger hem had verblind.

Verspreiding van licht

"Dat zou kunnen. Door de condens verspreidt het licht zich en kan het verblinden", zei de officier van justitie daarop. De aanklager vond dat de Zuidlaarder onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen om veilig met de wagen de weg op te kunnen gaan. Door die "aanzienlijke onvoorzichtigheid" is iemand zwaargewond geraakt, zei de aanklager.

Geen verwijt

De advocaat van de Zuidlaarder vond dat de automobilist niets kan worden verweten. "Het is niet vastgesteld dat de ruit niet schoon was, de foto's zijn na het ongeval gemaakt en dus kon de situatie alweer anders zijn. De automobilist is verblind, hij heeft de vrouw niet kunnen zien", zei de raadsman.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.