Jayvion Hasewinkel (11) wordt eerste kinderburgemeester van Emmen

Kinderburgemeester Emmen
Jayvion ontvangt van burgemeester Van Oosterhout een heuse ambtsketting © RTV Drenthe / Rien Kort
Jayvion Hasewinkel (11) uit Emmen wordt de eerste kinderburgemeester van de gemeente Emmen. Zijn bekendmaking als jongere ambtgenoot van burgemeester Eric van Oosterhout werd vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen bekend gemaakt.
Bijna dertig jongens en meisjes solliciteerden naar de functie. Ze stuurden mailtjes, striptekeningen en maakten filmpjes om hun motivatie onder de aandacht te brengen.

'Erg onder de indruk'

Uit de drie overgebleven kandidaten werd Jayvion Hasewinkel gekozen als kinderburgemeester. "We zijn erg onder de indruk geraakt van de kandidaten", zegt burgemeester Van Oosterhout. "Ze wisten heel goed onder woorden te brengen wat ze voor hun leeftijdsgenootjes willen betekenen. Daarnaast maakten ze duidelijk dat er in het beleid van de gemeente meer rekening moet worden gehouden met kinderen."
Het is de bedoeling dat Jayvion de burgemeester bij officiële momenten assisteert. Bovendien gaat de kinderburgemeester ook een bijdrage leveren aan en meedenken over het jeugdbeleid van de gemeente. Tijdens de raadsvergadering op 26 januari wordt Jayvion officieel geïnstalleerd.
Vanavond ontving hij uit handen van Van Oosterhout al een heuse ambtsketting en een boek van schrijver Pieter Koolwijk. Een van de zaken waar hij zich als kinderburgemeester mee bezig wil gaan houden, zijn kinderen met een beperking, vertelde hij de zaal.
In de tweede helft van dit jaar krijgt Emmen ook een kinderraad.

Emmenaar van het Jaar

Vanavond werd ook bekend gemaakt wie zich Emmenaar van het Jaar mag noemen. Festivalorganisator Maik Reuvers ging er met die titel vandoor. Sinds 2016 organiseert de in Emmen geboren en Erica getogen Reuvers het punk- en metalffeest Pitfest.
Vorig jaar is daar Roots Ribs & Brews bijgekomen, een festival dat rootsmuziek met lekker eten en drinken combineert. De jury vindt het fantastisch hoe Reuvers 'hiermee Emmen letterlijk op de wereldkaart zet.' Andere genomineerden naast Reuvers waren filmmaker Thomas Nauw en Sumitra Naren en Dijana Marusic, samenstellers van het kookboek Emmen aan Tafel.
Reuvers kan het niet geloven dat hij met de titel aan de haal gaat. "Het voelt een beetje awkward. Er zijn, vind ik, wel duizenden geschikte kanshebbers voor deze prijs."
(verhaal gaat verder onder de foto)
Maik Reuvers
Maik Reuvers mag zich heel 2023 Emmenaar van het Jaar noemen © RTV Drenthe / Rien Kort

Cultuurprijs

Tot slot werd ook de Cultuurprijs vergeven en het was muzikant Bernard Gepken die in de prijzen viel. De gitarist, componist en producer heeft zijn sporen verdiend met zijn eigen producties en werk voor anderen.
Zo is hij onder meer te horen op het werk Daniël Lohues, Maaike Ouboter, Rob Dekay, Stephanie Struijk en Marlene Bakker. De jury is 'onder de indruk van Bernards eigen muzikale oeuvre en zijn jarenlange onbaatzuchtige inzet om door zijn werk anderen te laten schitteren.'
Een enigszins beduusde Gepken beklom het podium om de prijs en de bijbehorende cheque van 1000 euro in ontvangst te nemen. "Ik ben er hartstikke blij mee. Daarmee kan ik weer een maand vooruit", grapte hij over het bedrag. "Ik beschouw het als een mooie start van het jaar."
Voor de Cultuurprijs kwamen maar liefst vijftig (unieke) aanmeldingen binnen, waar weer vijf genomineerden uit werden geselecteerd. Naast Gepken waren ook Filmhuis Emmen, filmmaker Thomas Nauw, komiek Kevin Gorczy ski en singer-songwriter Rick Hilberts kanshebbers.
Bernard Gepken
Bernard Gepken sleept de Cultuurprijs in de wacht © RTV Drenthe / Rien Kort

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.