Boeren kijken tevreden terug op blokkade A28

Het boerenprotest op de A28 vanochtend was een succes. Dat zeggen Jan-Adriaan ten Heuvel en Wiebe Kloosterman, twee van de actievoerders. Zo'n honderd tot tweehonderd boeren reden met hun trekkers van Pesse richting Zwolle en hielden urenlang het verkeer op. "Ik denk dat onze boodschap duidelijk is overgekomen."
"Gezond verstand, boeren verstand, dat mist de politiek in het land", "Geen boeren, geen eten", en "Elke boer die stopt, worden er acht werkenden op de straat geschopt." Verschillende trekkers waren vanochtend voorzien van borden met leuzen.

Mooie leuzen, maar hier bij wegrestaurant De Raket gaan jullie koffiedrinken, en dan? 
"Uiteindelijk gaan we allemaal weer naar huis, dan is de actie geslaagd wat ons betreft." 

Maar die leuzen komen niet in Den Haag.
"Als je op tv kijkt, dan zijn veel boeren al met dezelfde leuzen naar het Malieveld in Den Haag vertrokken vannacht." 

Zouden jullie überhaupt nog, ook al zouden jullie willen doorrijden, vandaag in Den Haag terecht kunnen komen? 
"We hebben in goed overleg met de politie besloten dat we in Nieuwleusen gingen keren. Ik denk dat als we alles op alles hadden gezet, we in Den Haag hadden kunnen komen. Maar daar zijn al zoveel afgevaardigden, wij zijn daarom gekeerd." 

Is de boodschap wel overgekomen? 
"Ja, dat denk ik wel. We zijn super blij met de opkomst en we zijn blij met hoe de politie de hele actie gefaciliteerd heeft. Onze boodschap is duidelijk." 

En dan maakt het niet uit dat deze groep van 150 boeren niet in Den Haag terechtkomt? 
"Nee, de boeren in Den Haag, dat is genoeg. Die 150 trekkers van ons voegen daar niets aan toe. Het Malieveld is, zoals wij wilden, goed vertegenwoordigd. We zijn tevreden." 

De kernboodschap van vandaag is: 'Niet weer alleen de boeren'. Als ook de industrie en het verkeer net als de landbouwsector de stikstofuitstoot moet terugdringen, valt daar dan over te praten voor jullie?
"Nee, absoluut niet. Boeren hebben al zoveel ingeleverd. Het rapport van Remkes is gewoon niet compleet. Je kunt niet met een incompleet rapport beleid maken. Ga eerst maar eens onderzoeken hoe vervuilend vliegtuigen en schepen zijn in plaats van in Lelystad een vliegveld te openen en in Zandvoort de Formule 1 te organiseren. En dan met droge ogen op televisie zeggen dat de boeren maar moeten inkrimpen voor de stikstof? Dat kan niet. Dat is ongehoord." 

Die boodschap geven jullie met z'n allen vandaag af in het land en ook in Den Haag. Maar goed, nu staan alle trekkers hier bij De Raket in Rogat. En nu?
"We gaan weer naar huis, want het gewone werk gaat natuurlijk wel door. Uiteindelijk pakt iedereen de draad weer op. We wilden gehoord worden. Den Haag moet de boeren met rust laten."
Deel dit artikel: