Laag grondwaterpeil in Drenthe: 'Begin van herstel in zicht'

De regen viel met bakken uit de lucht de afgelopen dagen. Na twee droge zomers, zou je misschien denken dat het grondwater weer snel op peil is. Toch ligt het allemaal iets ingewikkelder.
De hevige buien van de afgelopen tijd zorgen ervoor dat het grondwaterpeil niet compleet verbetert, zegt Geanne Kremer van waterschap Noorderzijlvest. Dat komt omdat er bij hevige buien sprake is van een snelle verzadiging van de grond. Snelle verzadiging betekent dat het water niet diep in de bodem kan komen, maar oppervlakkig blijft en wegstroomt. Provincie Drenthe zegt zelfs dat water er maanden tot jaren over kan doen om het diepe grondwater te bereiken.

Begin van het herstel
Herald van Gerner van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) is positiever gestemd. Hij zegt dat er een knik in de waterstanden te zien is. ''De laagste stand is wel bereikt'', zegt Van Gerner ''Nu wordt het langzaam beter.''

Robert de Lenne van waterschap Vechtstromen doet er nog een schepje bovenop. ''Op sommige plekken is het grondwaterpeil al tien centimeter gestegen'', vertelt hij. Volgens De Lenne is dat het geval op plekken waar het grondwater minder diep zit. Op de Hondsrug zit het grondwater dieper en duurt het langer voor het grondwaterpeil stijgt. 

Van Gerner (WDOD) geeft aan dat de hoeveelheid regen van de afgelopen tijd zeker een positief effect heeft op de grondwaterstand, maar dat er nog veel meer regen nodig is voordat die helemaal herstelt. ''Het begin van het herstel is in zicht.'' 

Miezerregen
Er is dus nóg meer regen nodig om het peil goed te krijgen. De heftige buien gaan het peil niet redden, miezerregen wel. ''Voor het grondwaterpeil is het beter om miezerregen te hebben'', zegt Geanne Kremer.

Kremer geeft aan dat het beter is om langdurige regen te hebben, verdeeld over een paar weken. Op deze manier kan het water diep in de bodem sijpelen en drijft het niet weg van het oppervlak.

Overlast
Voor de boeren is al die neerslag ook niet ideaal, geeft Jan Bloemerts van LTO Noord aan. Het oogsten gaat langzamer, omdat het voor de boeren te nat is om het land op te gaan. Toch is er voor Bloemerts geen reden tot paniek. Volgens hem is het namelijk een kwestie van tijd tot het land weer begaanbaar is. ''Eigenlijk is er weinig tot niks aan de hand'', besluit hij.