De Wolden verhoogt toeristenbelasting

De toeristenbelasting in de gemeente De Wolden stijgt met 11 cent (Rechten: archief RTV Drenthe)
De toeristenbelasting in de gemeente De Wolden stijgt met 11 cent (Rechten: archief RTV Drenthe)
De toeristenbelasting gaat in de gemeente De Wolden in 2021 van 1,10 euro naar 1,21 euro. Dat is een van de impopulaire maatregelen die de gemeente neemt om de meerjarenbegroting van 2020 tot 2023 sluitend te krijgen.
De verhoging is nog niet besproken met de toeristische sector. De invoering is pas in 2021 om de sector genoeg tijd te geven de maatregel in te voeren. Kinderen tot 12 jaar blijven vrijgesteld van toeristenbelasting.
Volgens burgemeester Roger de Groot zou het recreatieschap een toeristenbelasting van 1,50 euro adviseren en komt de gemeente daar dus bij lange na niet aan.

Lastenverhoging burger

Ook de inwoners van de gemeente gaan het voelen dat de gemeente wat krapper bij kas zit dan gebruikelijk. Zo stijgt de onroerendezaakbelasting (OZB) met 1,5 tot 2 procent. Ook zijn burgers meer kwijt voor verwerking van afval en aan rioolheffing.

Voorzieningen blijven op peil

Het college is blij dat er ondanks de krappe begroting toch nog 4 miljoen euro per jaar kan worden geïnvesteerd in voorzieningen, zoals de aanleg van fietspaden, een nog te bouwen Multifunctionele Accomodatie (MFA) in Zuidwolde en het aanpakken van evenemententerreinen.
"Wij hoeven hier geen zwembaden of andere sportaccommodaties te sluiten", zei Jan van 't Zand, wethouder financiën.

Uitdaging zorgbestedingen

Het meeste geld spendeert de gemeente aan het sociaal domein; daar gaat 22 tot 23 van de totale begroting van 50 miljoen euro naartoe.
Om het budget voor bijvoorbeeld de jeugdzorg beheersbaar te houden overweegt de gemeente maatregelen te nemen om de instroom te verminderen. "We zetten in op praktijkondersteuning bij huisartsen. Een goed gesprek met de cliënt zou moeten leiden tot een betere afweging bij doorverwijzing", aldus Van 't Zand.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.