21-jarige man uit Eext verdacht van zendpiraterij

Duo op heterdaad betrapt bij misbruiken zendmast (Rechten: Pixabay)
Duo op heterdaad betrapt bij misbruiken zendmast (Rechten: Pixabay)
Een 21-jarige man uit Eext staat donderdag voor de politierechter op verdenking van zendpiraterij. Ook een 20-jarige man uit Blijham moet voorkomen.
Het duo werd december vorig jaar aangehouden in Nieuw-Beerta wegens het misbruiken van een KPN-zendmast voor hun illegale radio-uitzending",
.

Op heterdaad betrapt

Terwijl ze de zender aan het installeren waren, werd het koppel op heterdaad betrapt door de Koninklijke Marechaussee. Het tweetal zou op het afgesloten KPN-terrein hebben ingebroken en illegaal stroom hebben afgetapt. Achteraf blijkt dat ze geen vergunning hadden voor hun uitzendingen.
De officier van justitie legt de mannen ook diefstal van elektriciteit door middel van braak ten laste. KPN claimt enkele honderden euro's aan herstelkosten.

Etherpiraterij

Door illegaal frequentiegebruik kunnen etherpiraten uitzendingen verstoren van andere partijen, die hiervoor wel een vergunning hebben. Volgens Agentschap Telecom kan dit zelfs leiden tot verstoring van mobiele- en luchtvaartcommunicatie.

Onbemand

Steeds meer radiopiraten kiezen ervoor om hun zender onbemand in dergelijke masten te plaatsen. Ze maken een live-programma en sturen dat met speciale apparatuur rechtstreeks naar de mast. Omdat er de zender onbemand staat opgesteld kan er bij ontmanteling meestal geen boete worden opgelegd. Als de radiopiraat wordt betrapt tijdens een uitzending vanaf eigen perceel volgt een boete tussen de 2500 en 45.000 euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.