Oud-nieuwschef van Radio Drenthe Egbert van der Veen overleden

Oud-nieuwscoördinator Egbert van der Veen van Radio Drenthe is dinsdagavond na een kort ziekbed overleden in een verzorgingshuis in Exloo. Hij is 83 jaar geworden.
Egbert van der Veen, die jarenlang in Rolde woonde en later in Assen, was één van de pioniers bij de start van Radio Drenthe in 1989. Daarvoor had hij zijn sporen verdiend in de noordelijke radio- en tv-journalistiek.

Van Gewest tot Gewest

Egbert van der Veen werkte van 1959 tot 1965 als radioverslaggever voor de nieuwsredactie van de RONO, de Regionale Omroep Noord en Oost, de toenmalige regionale radio-omroep voor Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Van 1965 tot 1972 dook Van der Veen de wereld van de televisie in. Hij werd verslaggever voor het televisieprogramma Van Gewest tot Gewest van de NTS, de Nederlandse Televisie Stichting, wat later de NOS werd. Vooral zijn tv-interview in 1965 met de later verguisde amateur-archeoloog Tjerk Vermaning uit Hoogersmilde kreeg veel aandacht.
De Drentse journalist maakte korte tijd een uitstapje als voorlichter van de toenmalige gemeente Borger, maar pakte in 1979 zijn journalistieke carrière weer op. Hij ging aan de slag als verslaggever bij Radio Noord. Ook Drenthe viel onder het uitzendgebied van Noord. Daarbij werden speciale Drentse uitzendingen gemaakt, totdat de provincie Drenthe tien jaar later haar eigen regionale omroep kreeg met Radio Drenthe.

Radioserie

Egbert van der Veen was hier nauw bij betrokken. Hij was er tot 1994 coördinator van het nieuws. Daarna was hij als senior-redacteur betrokken bij de komst van TV Drenthe, dat vanaf 1995 met uitzendingen begon. Zijn laatste grote project als radioverslaggever maakte hij in 1995. Dat was een tiendelige radioserie over de Bevrijding van Drenthe, die hij in samenwerking maakte met provinciaal historicus Michiel Gerding.

Egbert van der Veen interviewt bij de start van Radio Drenthe directeur/hoofdredacteur Klaas de Vries (foto: archief RTV Drenthe)

Rust en goede coach

Oud-directeur en hoofdredacteur Klaas de Vries, die Egbert van der Veen binnenhaalde als nieuwscoördinator, noemt hem 'een hele aimabele man, die altijd de rust bewaarde'. "En dat hadden we nodig toen we in de beginjaren van Radio Drenthe de zender nog moesten opbouwen. We hadden allemaal hele jonge journalisten die het vak nog moesten leren, die werden in het diepe gegooid. En daarin konden we de ervaring en de rust van Egbert heel goed gebruiken. Hij was immers de oude rot in het vak."
Volgens de oud-omroepbaas van Drenthe was Egbert van der Veen voor veel jonge honden 'een goede coach'. "Het lijkt raar in de journalistiek, dat iemand als journalist erg rustig is. Maar even goed nadenken over bepaalde zaken, dat kon Egbert heel erg goed. En hij kon de jongeren ook goed overbrengen dat je soms met de nodige rust naar dingen moest kijken. En niet te snel moest oordelen."

Start TV Drenthe

Door zijn ervaring bij het landelijke televisieprogramma Van Gewest tot Gewest, heeft Egbert van der Veen volgens De Vries ook nog een belangrijke rol gespeeld bij het begin van TV Drenthe. De eerste uitzending daarvan begon in april 1995. "Net als bij Radio Drenthe was hij hier de ervaren man. En dat heeft ons ook zeker bij de start van TV Drenthe geholpen. Hij wist al van de hoed en de rand."
De uitvaart van Egbert van der Veen is maandag in besloten kring. Hij laat twee dochters en drie kleinkinderen achter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.