Eis: jaar cel na ontucht op toilet met kleindochter

Rechtbank Assen
Tegen een 74-jarige man uit Veenhuizen is een jaar gevangenisstraf geëist © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Tegen een 74-jarige man uit Veenhuizen is een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De man zou tijdens het oppassen meerdere malen op het toilet ontucht hebben gepleegd met zijn toen 5-jarige kleindochter.
De zaak kwam aan het rollen toen het meisje haar moeder vertelde dat ze de 'piemel van opa moest kietelen'. De verdachte zou haar ook hebben gekieteld en dat zou pijn hebben gedaan, vertelde ze.
Het meisje bleef tijdens meerdere verhoren en in gesprekken met haar moeder volhouden dat opa aan haar heeft gezeten. Het misbruik zou vooral op de wc hebben plaatsgevonden. Ruim een half jaar later verklaarde ook haar broertje gezien te hebben dat opa aan zijn zusje zat.

Reactie van verdachte

De man ontkent bij hoog en bij laag ontucht te hebben gepleegd met het meisje. "Er zal wel wat gebeurd zijn, maar niet door mij", verklaart de verdachte.
De rechter probeerde de onbewogen reactie van de verdachte te peilen: "Het is een heftig verhaal wat het meisje vertelt. Het is een kleuter. In de regel plegen peuters en kleuters zich niet met zulke dingen bezig te houden. En ze geeft de gebeurtenissen redelijk gedetailleerd door."
De verdachte suggereert dat het meisje hem de schuld geeft van wat iemand anders heeft gedaan. "Ze weet dat ik nooit boos word."

'Kind geloofwaardig'

De officier van justitie vindt de verklaring van het kind geloofwaardig. "De verklaring van het meisje is spontaan gekomen en vind ik consistent", zegt hij. "Er is geen aanwijzing voor dat haar woorden in het mond zijn gelegd door ouders." Ook hecht hij waarde aan de verklaring van het broertje.
De verdediging wijst erop dat het meisje aanvankelijk niets wilde vertellen aan de politie. De verdediging houdt het voor mogelijk dat de ouders het kind hebben gestuurd in haar verklaringen.
Namens het meisje vragen haar ouders om een schadevergoeding van 5000 euro.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl