Huishoudhulp drukt ruim 160.000 achterover van hoogbejaarde man in Hoogeveen

rechtbank_bordje_officier_van_justitie
rechtbank_bordje_officier_van_justitie © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 42-jarige vrouw uit Hoogeveen en haar ex-man (50) zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) voor het verduisteren van ruim 160.000 euro een werkstraf van 200 uur moeten uitvoeren.
De vrouw was sinds 2007 hulp in huishouding bij een hoogbejaarde man in Hoogeveen. De negentiger had geen sociale contacten en familie woonde ver weg. In 2017 zou de man haar hebben gemachtigd zijn bankzaken te beheren. Het geld werd niet alleen aan de boodschappen voor de hoogbejaarde besteed, maar ging ook op aan gokken en cocaïne.

Geld ging op aan verslaving

De vrouw en haar man waren beiden verslaafd. De nieuwe geldbron maakte dat de twee de verleiding niet kon weerstaan, zei de officier van justitie. Ook de rijlessen van de dochter werd met het geld van de bejaarde man betaald. De vrouw misbruikte daarmee haar vertrouwenspositie die zij had bij de man, zei de aanklager.
Ze begeleidde de oude man in zijn afspraken, zoals ziekenhuisbezoekjes. Hiervoor werd speciaal een nieuwe auto aangeschaft. Met toestemming, zei de vrouw tegen de rechters. De negentiger werd kort voor zijn overlijden in 2018 nog gehoord en zei dat hij geen toestemming had gegeven om het geld lukraak te spenderen.

Terugbetalen van het gestolen geld

Een familielid deed aangifte. De zaak bleef daarna te lang bij de politie en het OM op de plank liggen. Anders had de officier van justitie een celstraf van tien maanden geëist. Door het tijdsverloop bleef het nu bij de taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Ook zou het stel het gestolen geld terug moeten betalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl