Nabestaanden omgekomen verzetsstrijders en NS praten over erkenning

Vorig jaar werd bij voormalig Kamp Westerbork een verzetsgraf onthuld (Rechten: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
Vorig jaar werd bij voormalig Kamp Westerbork een verzetsgraf onthuld (Rechten: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
Een 'goed gesprek'. Zo omschrijft een woordvoerder van de Stichting Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) het gesprek met de Nederlandse Spoorwegen. De partijen spraken elkaar naar aanleiding van de financiële tegemoetkoming voor overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd.
De nakomelingen van verzetsmensen krijgen volgens die regeling geen geld. De schadevergoeding is bestemd voor mensen die "op transport zijn gezet met als oogmerk volkerenmoord": Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen. De NS vervoerde ze vanaf tientallen stations naar onder meer Kamp Westerbork.
De COVVS wil graag "gelijke monniken, gelijke kappen". "Het gaat ons om de uitsluiting van alle anderen", aldus Dik de Boef namens de verzetsstrijders.

Geen aanpassing

Het gesprek heeft niet geleid tot een aanpassing van de oorspronkelijke opzet. Wel zeggen beide partijen dat er gesproken is over een mogelijk andere manier van erkenning. "Met die erkenning nemen we verantwoordelijkheid voor leed van mensen in de Tweede Wereldoorlog en de rol van NS daarin. We hopen dat we daarover in gesprek kunnen blijven", aldus een NS-woordvoerder.
De Boef gaat met de uitkomst van dit gesprek terug naar zijn achterban. Mogelijk volgt een nieuw gesprek tussen de partijen.

Lees meer: 'Niet alleen nabestaanden Holocaust, ook verzetsstrijders moeten schadevergoeding NS krijgen'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.