Kamer steunt sluiting jeugdgevangenis Veenhuizen

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter het besluit om de jeugdgevangenis in Veenhuizen te sluiten.
Dat bleek gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer. De gevangenis gaat per 1 januari 2021 dicht.
"We hebben er de afgelopen tijd alles aan gedaan om dit te voorkomen. Maar conclusie is toch, het gaat dicht. Ondanks alle energie die we erin hebben gestoken. We zijn op gesprek geweest bij Kamerleden en er was veel media-aandacht voor het onderwerp", zegt woordvoerder Géanda Prozée van Stichting Elker, die de jeugdgevangenis runt.
"We hebben nu even een mediastilte, want het werk moet ondertussen ook gewoon doorgaan", zegt Prozée.

Moties

De ChristenUnie in de Tweede Kamer vindt wel dat er een goed plan moet komen voor herbestemming van het huidige gebouw in Veenhuizen. Nog voor het eind van dit jaar moet minister Sander Dekker daarmee komen. De partij heeft daarvoor een breed gesteunde motie ingediend.
GroenLinks, SP en PvdA komen daarnaast met een motie over de werkgelegenheid. Ze vinden dat de huidige 100 werknemers werk in de regio moeten behouden. Komende dinsdag wordt er gestemd in de Tweede Kamer.
Lees meer: Komen de nieuwe banen voor jeugddetentie wel in Veenhuizen?
Te weinig plekken
Ondertussen wordt er in Veenhuizen rustig doorgewerkt, totdat de nieuwe plannen echt duidelijk zijn. "Het enige wat we nu weten is dat het per 1 januari 2021 afgelopen is. Wat er precies voor terugkomt en waar, dat is nog totaal ongewis", laat Prozée weten.
Op zich staat Stichting Elker volgens haar wel achter de nieuwe visie van het ministerie. Met kleinschalige voorzieningen in de regio en grote specialistische voorzieningen. "Maar het gaat ten koste van de jongeren die veel verder weg moeten straks. Daar zijn in de regio dan veel te weinig plekken voor. Die moeten dan naar Lelystad of Nijmegen, terwijl altijd toegezegd is dat jeugdgevangenen hoe dan ook in hun eigen regio een plek houden."
Er zijn wel plannen voor een kleinschalige voorziening als de huidige jeugdgevangenis sluit. Die zou dan plek bieden voor 16 jongeren. Nu zitten er in Veenhuizen zo'n 44 jeugdgevangenen en is er plek voor 50. Waar die voorziening in het Noorden komt, is nog onduidelijk.

Lees meer: ​Burgemeesters verzetten zich tegen sluiting jeugdgevangenis Veenhuizen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl