Geen tips nog over moord op Enschedeër, gouden tip is 20.000 euro waard

supermarkt Sham Market
Sporenonderzoek in een supermarkt in Hoogeveen vanwege de dood van Jihad Jafo © RTV Drenthe/Wouter Westerveld
De hoofdofficier van justitie heeft 20.000 euro klaarliggen voor de degene die met de gouden tip komt over de moord op Jihad Jafo uit Enschede. Dat is gisteravond bekend gemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht op NPO2, dat aandacht besteedde aan de gewelddadige dood van de 32-jarige Enschedeër.
Zijn lichaam werd verpakt in een deken en vuilniszakken teruggevonden op 22 mei vorig jaar in het kanaal Almelo-De Haandrik bij het Overijsselse Bruchterveld. Jihad was toen al een half jaar vermist. Bij de politie zijn na de uitzending nog geen tips binnengekomen over de moord. Een eerdere uitzending van Opsporing Verzocht - in oktober vorig jaar - leverde 24 tips op, maar daar zat de gouden tip niet bij.

Drugstransport

Jafo verdween 6 december 2021 toen hij 's avonds thuis om 19.30 uur werd opgehaald door een vriend. Kort daarna zou hij bij de rotonde aan de Euregio en Sleutelweg in Enschede zijn uitgestapt, omdat hij iemand zag die hij wilde spreken.
Sindsdien heeft niemand meer iets van vernomen. Het laatste teken van leven komt diezelfde avond 6 december uit Den Ham. Uit onderzoek van telefoongegevens is duidelijk geworden dat zijn telefoon die avond in het Overijsselse dorp was.

Vuilniszakken en een deken

De politie vermoedt dat de Enschedeër bezig was met het organiseren van een drugstransport, weet RTV Oost. Er is een kans dat hij hierbij in de problemen is gekomen die hem uiteindelijk fataal zijn geworden. Uit onderzoek van de politie is vast komen te staan dat Jihad Jafo met geweld om het leven is gebracht. Zijn lichaam is vervolgens verpakt in vuilniszakken en een blauwe deken circa 90 centimeter bij 2 meter.
Op het etiket staat dat de deken is gefabriceerd in de Duitse plaats Steinfurt. Er is een sierkoord van 10 meter lang gebruikt om het lichaam mee te verpakken.

Brandslangstatief ter verzwaring

Het lichaam dat in het water is gegooid was verzwaard met een statief van 17 kilo, normaal bedoeld om een brandslang aan op te hangen. Vanwege het gewicht van het geheel, denkt de politie dat zeker twee personen betrokken zijn bij de dood van Jihad en/of het dumpen van diens lichaam. Het is bijna niet te doen om zo'n lichaam in je eentje te verplaatsen, aldus de politie.

Daders en motief onbekend

De politie tast in het duister over de daders en het motief voor de moord. Er is 6 oktober afgelopen jaar nog door de politie een supermarkt in Hoogeveen doorzocht op sporen die met de dood van Jafo te maken kunnen hebben. Ook zijn doorzoekingen gedaan in woningen in Den Ham en Hoogeveen. Dat heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.