Basisscholieren Odoorn 'adopteren' ouderen met dementie om taboe te doorbreken

Kinderen van OBS de Weiert in Odoorn krijgen uitleg over dementie
Kinderen van OBS de Weiert in Odoorn krijgen uitleg over dementie © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Ietwat lacherig kijken vier jongens naar Fokko van der Laan. Ze zitten met de voorlichter van het adoptieproject van Alzheimer Nederland om tafel met speelkaarten in de hand. Een potje pesten. Van der Laan legt een schoppenkaart bovenop een harten. Valsspelen, dat mag niet. Maar durven de tienjarige leerlingen het te zeggen?
Het is een van de situaties die Van der Laan een soort spelenderwijs voorspiegelt aan groep 7 van OBS de Weiert in Odoorn, dit om ze voor te bereiden op een bezoek aan ouderen met dementie.

Taboe

De leerlingen doen als eerste school in Drenthe mee aan het adoptieproject van Alzheimer Nederland. Na een uitleg van pak 'm beet een uur is het de bedoeling dat ze uiteindelijk regelmatig op bezoek gaan bij woonzorgcentrum de Paasbergen om de hoek. Volgens Van der Laan is het project belangrijk om het taboe rondom dementie te doorbreken.
"We horen heel vaak dat kinderen niet met mensen met dementie in aanraking zouden moeten komen", vertelt de bevlogen voorlichter. Maar volgens Alzheimer Nederland is het juist goed als het wel gebeurt. "Het geeft kinderen juist veel plezier. En ook vanuit de ouderen gezien: de mensen met dementie worden er erg vrolijk van", aldus Van der Laan.

Vijf per uur

Dementie is een snelgroeiende ziekte in Nederland. Elk uur komen er vijf mensen bij met de ziekte. Dementie is daarbij de verzamelnaam voor meerdere ziekten waarbij de hersenen van mensen aangetast worden. Alzheimer is de meest voorkomende variant.
"Ik weet nu dat je steeds meer dingen vergeet", vertelt de tienjarige Sera naar afloop. "Je hersen gaan krimpen, en er komen een soort gaten in", vult de eveneens tienjarige Tijs aan. "En het geheugen van iemand met dementie is maar zo'n twee tot vijf minuten", aldus Sanne (10) tot slot.
De kinderen krijgen eerst voorlichting voordat ze op bezoek gaan bij mensen met dementie:
Basisschoolleerlingen 'adopteren' ouderen met dementie
Voordat de kinderen eind januari op bezoek gaan bij woonzorgcentrum de Paasbergen leren ze dus eerst een boel over dementie. Maar met feiten alleen komen ze er niet. Van der Laan stipt ook een paar sociale situaties aan waarbij mensen met dementie anders kunnen reageren dan verwacht.
Zo vertelt hij een anekdote over een kennis met dementie die hem bij een ontmoeting boos begroette. Van der Laan maakte rechtsomkeert en kwam een paar minuten later terug. "Toen begroette hij mij hartelijk en vroeg of ik zin had in een kop koffie", maakt hij de leerlingen duidelijk over de stemmingswisselingen van mensen met dementie.

Pesten

En zo komt het ook tot een potje pesten met een paar leerlingen. In de eerste ronde gebeurt er niets geks. Totdat Van der Laan dus expres een verkeerde kaart opgooit om te kijken hoe de jongens reageren. Een paar lachen en kijken wat ongemakkelijk zijn kant op, maar houden zich netjes stil.
Na afloop van het potje pesten legt hij uit wat hij zojuist gedaan heeft en hoe de leerlingen het best kunnen reageren: "Maak er een gezellige middag van met de mensen. Dat is het allerbelangrijkste."
Bij de Paasbergen kunnen ze niet wachten tot de leerlingen er eind januari op bezoek komen. "Ja de bewoners gaan daar echt van genieten", blikt Merith Suurd namens Treant Zorggroep vooruit. "Waarom mensen met dementie zo goed met jongeren kunnen? Ik denk omdat ze toch ook vooral zelf teruggaan naar hun eigen jeugd. Dat ze echt een connectie voelen met de kinderen."

Leuke dag

Ook de leerlingen staan na de eerste voorlichting te trappelen. Ze mogen opschrijven wat ze zoal willen gaan doen met de ouderen. "Ik wil graag sjoelen, puzzelen en praten over vroeger", vertelt Tijs. Weer een ander zou het liefst taarten bakken en verhaaltjes voorlezen. Over een ding zijn alle leerlingen het in ieder geval eens: "We willen ze heel graag een heel leuke dag bezorgen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.