Drentse huizenprijs daalt, maar minder hard dan in de rest van Nederland

Koopwoning
Een Drentse koopwoning is iets in prijs gedaald © ANP
Koopwoningen in Drenthe zijn de afgelopen maanden iets goedkoper geworden. De gemiddelde verkoopprijs in onze provincie lag in de laatste drie maanden van vorig jaar op 350.000 euro. Dat is 1,5 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2021, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Drenthe blijft wat achter ten opzichte van de landelijke trend, want die laat een daling zien van ruim 6 procent. De verkoopprijs van een gemiddelde koopwoning in Nederland ligt daarmee nog altijd op 407.000 euro.

Uiteenlopende verschillen binnen Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe daalden het hardst in Aa en Hunze en Westerveld. In beide gemeenten hoef je 12 procent minder neer te leggen voor een koophuis, vergeleken met een jaar eerder. Opvallend is dat er twee gemeenten zijn die een vrij forse stijging kenden. Het gaat om De Wolden (6,8 procent) en Noordenveld (7,2 procent).
Verder concludeert de NVM dat er in Drenthe 'eindelijk iets meer te kiezen is'. Het woningaanbod is het vierde kwartaal van vorig jaar (oktober, november en december) meer dan verdubbeld ten opzichte van die periode in 2021. "Uitschieter is de gemeente Meppel met een plus van 236 procent ten opzichte van een jaar geleden", meldt de makelaarsvereniging.

Afkoelende woningmarkt

De woningmarkt lijkt in Drenthe, in lijn met het landelijke beeld, verder af te koelen. "De echte gekte op de woningmarkt lijkt voorbij met name het extreme overbieden neemt af." De NVM baseert dit met name op het aantal verkopen boven de vraagprijs en hoe snel een woning wordt verkocht. "Dit lijkt de weg richting een stabielere woningmarkt."
Uit cijfers blijkt verder dat een koopwoning in Drenthe gemiddeld binnen 29 dagen wordt verkocht. Het landelijk gemiddelde ligt op 30 dagen. In Emmen en Assen zijn huizen het snelst weg, in De Wolden duurt dit vaak het langst (42 dagen). Dit is overigens ook de gemeente waar het totaal aantal verkochte woningen een duikvlucht maakte. In de laatste maanden van 2022 is een kwart minder verkocht dan in de drie maanden ervoor. Het gaat om 36 huizen die verkocht zijn.
Dat Drenthe achterblijft in de daling van de huizenprijzen, is niet de eerste keer. "Onze provincie blijft altijd wat achter op de woningmarkt, ten opzichte van de rest van Nederland", zegt Wim Stuursma van NVM Drenthe. Dat heeft vooral te maken met het aantal vrijstaande woningen, dat gemiddeld veel vaker hier staat. De woningprijs daarvan zakt minder snel.
Zo verklaart Stuursma ook de stijging van de huizenprijzen, die in een paar gemeenten voorkomt. Bijvoorbeeld in De Wolden. "Daar zijn meer duurdere woningen verkocht, waardoor de gemiddelde prijs ook stijgt."
Hoe de woningmarkt in Drenthe zich verder ontwikkelt, vindt Stuursma moeilijk te voorspellen. "Ik heb geen glazen bol. Maar de vraag naar woningen zal hoog blijven", schat hij in. "Mensen willen wel verhuizen en kopen, maar door de gestegen rente worden zij wel voorzichtiger."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.