Twee kuub hout gestolen bij Zweeloo: 'Dit is serieuze diefstal'

Hout bij de Stroeten Zweeloo
Hout dat langs de weg lag bij natuurgebied De Stroeten bij Zweeloo is gestolen © RTV Drenthe / Jesse van der Werf
Hout dat langs de weg lag naast natuurgebied De Stroeten bij Zweeloo, werd afgelopen week gestolen. Het Drentse Landschap is boos, omdat dit niet de eerste keer is dat het gebeurt.
Volgens Het Drentse Landschap wordt er veel vaker hout gestolen, soms wel één keer per week.

Kant en klaar

"We vermoeden dat mensen denken: dit ligt mooi dicht bij de weg", vertelt Joop Hellinga. Hij is beheerder van onder andere natuurgebied De Stroeten bij Zweeloo.
"Het is een afstand van 30 meter. Het ligt kant en klaar, mooie stukken en ook nog eens in het donker. Met dit soort gasprijzen is het natuurlijk wel aantrekkelijk."
Het maakt Hellinga niet uit hoe hoog de energieprijzen zijn, dat hout ligt er niet om gestolen te worden. "Het is van een ander, je blijft van een ander zijn eigendommen af. Dat is een principe. En of het nou gaat om een stapeltje hout van twee kuub of wat anders... Het is diefstal."

Geen lichtgewicht

Hellinga denkt dat er zwaar geschut is gebruikt bij de diefstal. "We hebben sporen gezien van een groot voertuig. Waarschijnlijk een trekker, gezien aan de bandensporen... Voor- en achterwielen. Met een vork of iets dergelijks."
Hij probeert ter illustratie één van de boomstammen die er nog wel liggen op te tillen. De kleinste lukt hem met moeite. "Die boomstammen zijn loeizwaar, die til je niet."
Bekijk hieronder de video, het artikel gaat verder onder het artikel:
Joop Hellinga still
Joop Hellinga van Het Drentse Landschap denkt dat de dieven het hout in de haard willen gooien © RTV Drenthe / Jesse van der Werf

Koude kermis

Hellinga vermoedt dat het hout is gestolen om in de kachel te gooien. Want niet alleen de energieprijzen, maar ook de prijzen van haardhout zijn gestegen. Vergeleken met vorig jaar, is haardhout nu een keer zo duur.
Maar, stelt Hellinga, de dief komt van de koude kermis thuis. "Het hout dat net gezaagd is, is nog te nat. Dit moet je nog in blokken zagen en nog kloven. Dat moet je drie jaar te drogen leggen, totdat het vochtgehalte 17 procent is. Pas dan kun je het opstoken."
"Dus als je het gebruikt als brandhout omdat de gasprijs zo hoog is, dan zal je drie jaar moeten wachten. Maar tegen die tijd kan de gasprijs wel weer dusdanig gedaald zijn dat je denkt: was dit het risico waard?"
Hellinga ziet dat een toenemend aantal mensen dat risico wel durft te nemen. "Wij horen van collega's bij andere organisaties ook dat er steeds meer hout gestolen wordt. Mensen met rugzakjes, het wordt zelfs in kinderwagens gestopt."

Gepaste maatregelen

Hellinga zegt dat Het Drentse Landschap meer maatregelen gaat nemen, om te voorkomen dat er in de toekomst nog hout gestolen wordt.
"We hangen camera's op. Je kan natuurlijk niet overal camera's ophangen, maar we hopen dat we een keer een kenteken op beeld kunnen krijgen. Dan hebben we goed bewijs en dan wordt het een ander verhaal. Helaas, maar het is noodzakelijk."
"Als je dit soort grote vrachten gaat ontvreemden bij anderen, dat is serieuze diefstal. Dat vinden wij niet gepast. Dus dan nemen we gepaste maatregelen", besluit Hellinga.
Het Drentse Landschap is boos over gestolen hout

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.