Assenaren vertrokken met voedselpakketten naar oorlogsgebied: 'Dankbaar om doorgeefluik te zijn'

De mannen van Assen voor Oekraine
Leden van stichting Assen voor Oekraïne vertrekken zaterdagochtend met noodhulp richting Oekraïne © RTV Drenthe / Jesse van der Werf
Leden van stichting Assen voor Oekraïne zijn vanochtend in alle vroegte richting Oekraïne vertrokken. Ze gaan hier voedselpakketten en hulpmiddelen uitdelen aan de allerarmsten.
Stichting Assen voor Oekraïne gaat inmiddels ruim tien jaar naar het westen van Oekraïne om hier hulp te bieden aan zigeuners. Sinds het begin van de oorlog met Rusland is dat harder nodig dan ooit.

Bus vol hulpmiddelen

"Wij gaan pakketten maken voor de allerarmsten. Dan krijgen ze het hopelijk iets beter dan dat ze het nu hebben." Dat vertelde Cor Verkade gisteravond, terwijl hij naar zijn goed gevulde bestelbus kijkt. Verkade is bestuurslid van stichting Assen voor Oekraïne.
In de bus zitten onder andere kaarsen, aanstekers en zogenaamde hoofdlampjes. "Het is wel bekend denk ik dat het energienetwerk gebombardeerd wordt. Op bepaalde momenten op de dag is er gewoon geen stroom. Als het donker is, zoals nu, heb je wel wat licht nodig. Vandaar de hoofdlampjes en de kaarsen", legt Verkade uit.
In de voedselpakketten zitten producten met een lange houdbaarheid. "Aardappelen, conserven, meel, olie. Producten waar men een poos mee vooruit kan. En het is ook heel belangrijk dat het voedzaam is."
Cor Verkade gaat mee naar Oekraïne voor stichting Assen voor Oekraïne
Cor Verkade verzorgt samen met de stichting al ruim tien jaar noodhulp in het zuidwesten van Oekraïne © RTV Drenthe / Jesse van der Werf

Niet de eerste keer

De leden zijn vanochtend om 05.00 uur vertrokken. "We hopen dan tot Budapest te komen, dan gaan we daar een goede nacht maken. Dan hopen we de volgende dag in de loop van de dag in Oekraïne aan te komen."
Zodra ze in Oekraïne aankomen, worden er plannen gemaakt. "Wat moeten we nog kopen? Wat staat er nog in de loods, wat hier vanuit Assen al heen gekomen is? Wanneer gaan we het uitdelen? We hebben daar vrienden, die gaan we nog even bezoeken", somt Verkade op.
Het is voor alle vijf de mannen niet de eerste keer dat ze naar Oekraïne gaan. De stichting zorgt al ruim tien jaar voor voedselpakketten en andere ontwikkelingshulp in het zuidwesten van Oekraïne.
"We hebben ons toen verbonden aan deze mensen en hebben gezegd: wij gaan jullie helpen. We hebben een school gebouwd en die onderhouden we nog steeds. Ook voor de oorlog deelden we al voedselpakketten uit. Dat is nu natuurlijk harder nodig dan ooit."
Bij het uitdelen van de voedselpakketten leek het wel of er ruzie ontstond. De mensen probeerden de auto in te duiken
Cor Verkade - Assen voor Oekraïne

Gezonde spanning

De mannen hebben geen last van spanning. Ze voelen alleen gezonde spanning. "We gaan met zijn vijven en we zijn er allemaal al meerdere keren geweest. Twee van ons ook al tijdens de oorlog. Uit ervaring weten zij dat je er in Nederland meer van merkt dan als je daar bent. Dat komt doordat je hier elke ontwikkeling op je smartphone volgt."
Verkade geeft wel toe: "Natuurlijk is het wel spannend, want het blijft een land in oorlog."

Een stoot kaarsen

Ze hebben er vooral zin in. "We hebben er heel veel zin in om onze vrienden te ontmoeten en de mensen daar te helpen."
En dat helpen, dat komt wel goed. Verkade had contact met een vriend uit Oekraïne. "We kregen beelden van een contactpersoon in Oekraïne. Hij zei dat hij in een zigeunerkamp geweest. Bij het uitdelen van de voedselpakketten leek het wel of er ruzie ontstond. De mensen probeerden de auto in te duiken. Je zag op de beelden dat mensen zich bij de auto met de goederen gingen verdringen, zodat ze maar niet tekort kwamen."
Verkade wijst even naar de auto. "De auto zit vol. Je loopt de Xenos binnen en daar krijg je een stoot kaarsen mee. Zo veel dat je het eigenlijk niet eens kan tillen. Die mogen wij gewoon uitdelen. Dat we dat mogen doen, dat is gewoon fantastisch."
"Dat geeft een gevoel van dankbaarheid. Echt heel dankbaar dat wij een doorgeefluik mogen zijn. Dat is wat wij mogen doen. Die middelen hebben we gekregen, dan voel ik me heel rijk", concludeert hij.
Stichting Assen voor Oekraïne vertrekt met bus vol goederen naar oorlogsgebied

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.