Drenthe Toen - Seizoen 2 #5: We mogen Hendrika van Riel-Smeenge niet vergeten

Haar vader en broer werden bekende telgen van de familie Smeenge, maar we mogen Hendrika van Riel-Smeenge ook niet vergeten. En ze waren hier: de neanderthalers. Honderdduizenden jaren gelden.
1.45 - Evert van Ginkel en Marcel Niekus schreven een boek over Neanderthalers in Noord Nederland. Niekus legt onder meer uit wat de Neanderthalers hier achterlieten en waar die ondertitel vandaan komt: leven aan de rand van de oerwereld.
14.55 - Marianne Theunissen schreef het boek Krachtstroom, Spraakmakende vrouwen in Drenthe. Zij breekt een lans voor Hendrika van Riel-Smeenge. Zij maakte zich hard voor onderwijs, vrouwenkiesrecht en politiek voor vrouwen. De dochter van Harm Smeenge mag niet vergeten worden.
20.20 - Aaldert Oosterhuis neemt ons mee terug in de tijd met Old Neis en duikt in de ingezonden brieven in de kranten.
23.59 - We duiken het archief van de RONO in en komen de Zuidlaardermarkt tegen. 'Leve onze markt', waren de woorden waarmee de markt in 1973 werd geopend.
27.50 - Een markt met geschiedenis: de Zuidlaardermarkt, vanaf de derde dinsdag in oktober. Sieneke Matthijssen Hogen Echt is geboren en getogen Zuidlarense. Ze kijkt uitgebreid terug op de geschiedenis van de Zuidlaardermarkt.
36.13 - De Zuidlaardermarkt kreeg in 1949 een extra onderdeel: de landbouwbeurs.
43.23 - De Fabrikant Verzameld is de titel van een tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Daar is veel werk te zien dat fabrikanten in het verleden hebben laten maken of hebben verzameld. Conservator Elise van Ditmars neemt ons mee over de tentoonstelling.
52.11 - Machinist Gerrit Blom vertelt verder over de geschiedenis van de Waterleiding Maatschappij Drenthe, de WMD. Deze week is hij bij de oudste waterput die voor de waterleiding in Assen werd geslagen.
59.43 - Robbert Oosting leest voor uit de jeugdherinneringen van Wiebe Kruijer, een 80-plusser uit de Kop van Drenthe.
Gasten
Evert van Ginkel en Marcel Niekus - schrijvers
Marianne Theunissen - schrijfster
Sieneke Mathijssen Hogen Echt - Zuidlarense
Elise van Ditmars - conservator Veenkoloniaal Museum Veendam
Gerrit Blom - Waterleidingmaatschappij Drenthe
Presentatie
Sophie Timmer
Abonneer je op deze podcast
De Drenthe Toen podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

RTV Drenthe podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.
Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak gedetineerden en bewaarders.
Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele discussies in de provincie.
Drenthe Doc: In Drenthe Doc geven de mooiste documentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.
FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen sportweekend door met speciale aandacht voor FC Emmen.
Oerend HarTT: In deze serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.