'Geef ondernemers Veenhuizen de kans om monumentale panden te kopen'

Onder meer het gevangenismuseum wordt door het Rijk afgestoten (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Onder meer het gevangenismuseum wordt door het Rijk afgestoten (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Ondernemers in Veenhuizen moeten de kans krijgen om de monumentale rijksgebouwen te kopen die ze nu huren. Dat vindt de VVD in Provinciale Staten.
Het Rijk wil van tachtig gebouwen in Veenhuizen af, omdat ze geen overheidsfunctie meer hebben. Het gaat onder meer om het Gevangenismuseum, de Grote Kerk en de Marechausseekazerne. Het Rijk wil het liefst alle panden overdragen aan één deskundige partij, bijvoorbeeld Stichting Het Drentse Landschap - die daar wel oren naar heeft.

Lees meer: 'Overname historische rijksgebouwen in Veenhuizen niet zonder bruidsschat'

Ondernemerskring Veenhuizen uitte al kritiek op het plan. Het steekt de belangenclub dat ondernemers geen bod op hun huurpand kunnen doen.
Ook de VVD vindt dat de lokale ondernemers het nakijken hebben. "Terwijl juist zij zo hard nodig zijn om het gebied te ontwikkelen en te laten floreren. Hen binden aan het dorp is hiervoor belangrijk", zegt fractievoorzitter Willemien Meeuwissen.

Restaureren

Meeuwissen stelt het Rijk onterecht dat particulieren minder goed voor monumentale panden kunnen zorgen. "Er zijn vele voorbeelden waarbij ondernemers, juist ook omdat het hun bedrijf en broodwinning betreft, hun pand prachtig restaureren en onderhouden."
De partij noemt de huidige gang van zaken slecht voor de toekomst van Veenhuizen en heeft schriftelijke vragen over de verkoop van de gebouwen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.