Eric van Oosterhout: 'Dit is ergste wat kan gebeuren in de jeugdzorg'

Van Oosterhout steekpartij
Burgemeester Van Oosterhout op de plek van de fatale steekpartij © RTV Drenthe / Dylan de Lange
"Een afschuwelijk incident", reageert burgemeester Eric van Oosterhout op de dodelijke steekpartij van gisteravond bij jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen. "Een heftige en trieste gebeurtenis die ons ten diepste raakt", zegt de directie van Yorneo.
Gisteravond kwam er een 26-jarige vrouw uit Groningen om het leven bij de steekpartij. Zij was er begeleidster. "Mijn medeleven gaat eerst uit naar de nabestaanden van het slachtoffer", zegt Van Oosterhout. "Maar ook voor de medewerkers en collega's van Yorneo. Zij zijn natuurlijk heel erg geschrokken van wat er gebeurd is. Ja, daar gaan mijn eerste gedachten naar uit."
Burgemeester Van Oosterhout: 'Afschuwelijk incident'
Gisteravond heeft de politie twee verdachten aangehouden. Een 19-jarige jongen kon snel na het incident worden opgepakt. Een 16-jarige jongen werd later die avond in de gemeente De Wolden aangehouden, in eerste instantie werd gemeld dat dat in Meppel was. Het is nog onbekend wat er zich precies heeft afgespeeld. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.
'Dit is een inktzwart moment voor de betrokkenen en voor ons als organisatie'
Directie jeugdzorginstelling Yorneo
Hulpdiensten konden gisteravond niets meer doen voor het slachtoffer. De vrouw uit Groningen overleed ter plaatse aan haar verwondingen.
"Gisteravond vond een verschrikkelijk incident plaats op een van onze open verblijfslocaties, waarbij een collega van ons om het leven is gekomen", reageert de directie van de zorginstelling. "We zijn verdrietig en verslagen door dit verlies en leven met alle betrokkenen mee. Dit is een inktzwart moment voor de betrokkenen en voor ons als organisatie. Onze eerste aandacht gaat uit naar alle direct betrokkenen, waarbij we ruimte en begrip vragen om dit samen te kunnen verwerken."

Impact

Burgemeester Van Oosterhout ziet dat het incident veel impact heeft. In eerste instantie op de familie, vrienden en medewerkers van het slachtoffers. Maar ook op de gemeenschap van Emmen. "Ik heb een heleboel reacties gekregen vanuit de gemeenschap", vertelt hij. "Mensen zijn enorm geschrokken."
Hij vertelt over het moment dat hij het te horen kreeg: "Dan word je als burgemeester gebeld en dan hoor je al heel snel dat het slachtoffer is overleden. Dat is vreselijk. Dan zakt de grond onder je voeten weg. Dit is het ergste wat in de jeugdzorg kan gebeuren. Het is afschuwelijk."
Politie doet onderzoek na steekincident in Emmen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.