Kuipers blijft erbij: plek voor twee kinderhartcentra

ANP-444543732
Sluiting dreigt nog altijd voor de afdeling in het UMCG © ANP / Siese Veenstra
Minister Ernst Kuipers blijft erbij dat in de toekomst nog maar twee centra open kunnen blijven voor specialistische kinderhartchirurgie. Hij wil uiterlijk op 1 april een besluit nemen welke twee centra dat worden en heeft de academische ziekenhuizen gevraagd om daarbij te helpen.
De discussie over de centra loopt al sinds 1993, schrijft Kuipers in een brief aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Daarom vindt Kuipers dat er snel een besluit genomen moet worden. Nu worden in vier centra van academische ziekenhuizen interventies gedaan bij kinderen met een aangeboren hartafwijking, namelijk die van Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. Kinderen uit Drenthe zijn meestal aangewezen op het UMCG. Vanuit Drenthe kwam dan ook veel protest tegen het aanvankelijke plan van de minister om de afdeling in Groningen te sluiten.

Impasse doorbreken

Kuipers hoopt dat de academische ziekenhuizen nu zelf de impasse doorbreken. Bij eerdere pogingen lukte dat niet, onder meer vanwege corona, maar inmiddels moet het volgens de minister mogelijk zijn. Hij wil binnen een maand weten of de NFU daartoe bereid is, en uiterlijk op 1 april weten welke ziekenhuizen de zorg kunnen blijven bieden. Nog langer nadenken, of een pas op de plaats zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die voorstelde, is volgens de minister vanwege "de urgentie van dit onderwerp" niet wenselijk.
De minister was aanvankelijk van plan om de centra in het Rotterdamse Erasmus MC en het UMC Utrecht open te houden. Toch besloot hij een onderzoek van de NZa over de gevolgen voor de ziekenhuiszorg af te wachten.

Gevolgen voor regionale zorg

De NZa waarschuwde dat de sluiting ook gevolgen kan hebben voor de intensivecarezorg voor kinderen en acute zorg in bepaalde regio's. "Met name voor patiënten uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe neemt de reistijd toe als het UMC Groningen niet wordt aangewezen als interventielocatie", schrijft de NZa.
De NZa stelde voor om de zorg op te delen in een noordelijke en zuidelijke regio, maar dat zien patiëntenorganisaties weer niet zitten. Kuipers hoopt dat de NFU ook wil uitzoeken hoe de negatieve gevolgen te beperken zijn, en daar op 1 oktober duidelijkheid over hebben.
De minister is een voorstander van concentratie van bepaalde specialistische zorg, omdat op die plekken dan meer patiënten behandeld worden en de kwaliteit zal toenemen. Hij zegt dat het idee voor concentratie "breed wordt gedeeld".
Kuipers: "Maximaal twee hartcentra"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.