Zelfmoord Dylano herdacht met graffiti-portret

Onder het Meester Cramer viaduct in Hoogeveen is afgelopen weekend een graffiti-portret van de 15-jarige Dylano Ratuhaling gespoten. De voetballer van vv Hoogeveen pleegde afgelopen zomer zelfmoord. Het portret is gemaakt door Marco Jassies (46) die zelf met het idee kwam.
"Ik ken de ouders en de opa van Dylano goed. Ik woon ook dicht bij hen. Natuurlijk was ik onder de indruk van wat er gebeurd is, want dit verwacht je niet", zegt Jassies. "Ik heb ooit ook zo'n portret voor een vriend gemaakt. Ik dacht: als we hier een mooie foto van kunnen maken dan heeft de familie een mooie herinnering voor thuis aan de muur."

Veel reacties

Al sinds z'n 18de is Jassies met z'n hobby graffiti bezig. Overdag is hij stoffeerder. Het ontwerp voor de muurschildering maakte hij zelf. "Ik heb al mega veel reacties gehad op het portret. De familie was ontroerd en vanuit de graffiti-wereld heb ik complimenten gekregen. Ik vind het portret zelf ook aardig goed gelukt. Maar in het echt is het mooier dan op de foto. Ik kende Dylano zelf niet zo heel goed. Dus dan is het extra moeilijk."

Voor hoe lang?

Hoe lang de afbeelding onder de brug blijft staan, is nog maar de vraag. "Het is een plek waar graffiti gedoogd wordt door de gemeente. Maar soms klodderen kinderen er wat overheen. Dat is iets dat je niet in de hand hebt. Ook kunnen er mensen van buitenaf komen die er iets overheen spuiten. Maar ik ben er twee dagen mee bezig geweest, dus ik hoop dat het nog even blijft staan", besluit Jassies.

Familie ontroerd

De familie van Dylano was nauw betrokken bij het project. Opa Arjan Prijs begeleidde Jassies dit weekend. "Ik ben daar twee dagen geweest en heb zelf een steiger voor hem opgebouwd", zegt Prijs. "Een uur nadat ik zijn ontbijt had gebracht, stond de mond van Dylano al op de muur. En ik herkende hem meteen. Twee uur later zag ik z'n hele gezicht op de muur en toen knapte er iets bij mij", zegt Prijs. "Ik ben er ook met mijn kleindochters geweest. Zij herkenden hem meteen en ook de vader van Dylano heeft gekeken en was ontroerd."

Dylano Cup

In het sportprogramma de Warming Up van TV Drenthe werd vrijdag het verhaal van Dylano verteld. Zijn vrienden Nazario Pattiruhu en Djalfahno van der Haar organiseren op 19 oktober in het Activum in Hoogeveen de Dylano Cup. Een zaalvoetbaltoernooi voor jeugd van twaalf tot en met zeventien jaar. Buiten een eerbetoon aan hun vriend willen ze vooral de jeugd erop wijzen dat alles bespreekbaar moet zijn en dat niemand alleen is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.