Vakbond na dodelijk steekincident Emmen: ‘Kunnen dit niet zomaar voorbij laten gaan’

Yorneo
Vanochtend lagen er bloemen op het stenen muurtje bij de locatie van Yorneo © RTV Drenthe / Rien Kort
"We kunnen dit niet zomaar voorbij laten gaan. We vinden dat er iets in de jeugdzorg moet gebeuren", reageert Maaike van der Aar van FNV Jeugdzorg op het drama bij een Emmer vestiging van zorginstelling Yorneo dit weekend.
Zaterdagavond kwam een medewerker, een 26-jarige vrouw uit Groningen, na een steekpartij om het leven. Twee verdachten (16 en 19 jaar oud) werden kort daarop opgepakt. "Dit incident maakt dat de discussie rondom veiligheid binnen de sector op scherp is komen te staan", vertelt Van der Aar.
Volgens Van der Aar heeft het incident gezorgd voor een 'schok door de sector'. "Een deel van de medewerkers en leden koppelen dit aan de problemen met agressie die al langer spelen binnen de jeugdzorg."

Extreme gebeurtenis

De vakbondsbestuurder vertelt dat ruim 80 procent van medewerkers agressie ervaren in hun werkomgeving. Slechts vier procent doet aangifte. Cijfers die vragen oproepen. "Daar krijgen we niet echt een vinger op. We zijn nu aan het kijken welke rol we hierin moeten aannemen. En wat een gepast moment is voor een dergelijke discussie."
Daarbij speelt de vraag of er bij het incident in Emmen sprake was van agressie. "We weten de toedracht niet en ook niet of agressie een rol heeft gespeeld in deze situatie. Het is ons niet bekend of de verdachten cliënten zijn van Yorneo. Mogelijk kan het ook een voorbijganger zijn geweest die op de bewuste avond bij de instelling naar binnen is gestapt. We weten het niet. Verder beschouwen we dit als een extreme gebeurtenis, die we nog nooit eerder hebben meegemaakt binnen de jeugdzorg."

Eyeopener

Het incident heeft wel gezorgd voor een eyeopener dat er meer moet gebeuren wat betreft veiligheid. FNV wil nog in gesprek met de medewerkers van Yorneo en de vakbond wil ook met werkgevers om tafel.
De FNV is in ieder geval geen voorstander van grote slagbomen voor de deuren van jeugdzorginstellingen. "Je moet er in geen geval een gevangenis van maken."

In beperkingen

Yorneo zelf heeft aangegeven op dit moment geen uitspraken te willen doen over wat is voorgevallen. "Wij vragen om rust en ruimte om dit te verwerken", aldus een woordvoerder.
Het politieonderzoek naar het incident loopt nog volop. De beide verdachten zitten momenteel in beperkingen vast. Dit betekent dat, op hun advocaat na, niemand ze mag bezoeken. Volgens een woordvoerder worden de twee nog verhoord.

Melden bij inspectie

Yorneo moet deze week bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) melding doen van het dodelijke steekincident. Een zorgorganisatie is verplicht om bij een calamiteit of geweld binnen drie werkdagen zo'n melding te doen. Afhankelijk van de inhoud van die melding besluit de inspectie daarna of er een onderzoek moet komen, en zo ja, hoe dat onderzoek eruit moet zien.
De inspectie spreekt van een "heftige en verdrietige situatie met behoorlijk wat impact voor nabestaanden en collega's". Over het incident zelf doet de instantie geen uitspraken zolang de melding nog niet binnen is en het nog niet duidelijk is wat voor onderzoek nodig is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.