Stikstofminister bezoekt Koekangerveld: 'Belangrijk dat er geluisterd wordt'

20230116 Christianne van der Wal stikstofminister
'Stikstofminister' Christianne van der Wal tijdens de rondleiding in Koekange © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof bezocht vanmiddag een melkveehouder bij Koekange. Bij het keukentafelgesprek ging het vooral over maatregelen waar boeren mee te maken krijgen.
Christianne van der Wal kijkt goedkeurend rond op de boerderij bij Koekangerveld. De stikstofminister krijgt een rondleiding door de stallen van mede-eigenaar Tom ten Kate. In hun voetsporen volgt een behoorlijk grote groep. Het is een werkbezoek van de minister, maar daarbij horen ook een dozijn ambtenaren, bestuurders, media en belangenbehartigers die langs de koeien lopen.

Enorme operatie

Tijd voor persvragen staat pas gepland na het keukentafelgesprek. Zo'n anderhalf uur gaan de boeren en natuurbeschermers in gesprek met de minister en Drents gedeputeerde Jumelet. "We zijn bezig met het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Een enorme operatie met heel veel impact voor de boeren in Nederland", verklaart de stikstofminister haar bezoek aan Drenthe. "Over al die processen hebben de provincies de regie. En ik wil ruimte geven aan de provincies om dat zelf in te vullen en daarom doe ik een toer."
Drenthe is in de ogen van de minister goed bezig. "De provincie kijkt hoe ze perspectief kunnen creëren voor een sterke agrarische sector in de toekomst in Drenthe."
(artikel gaat verder na de foto)
20230116 Tom ten Kate
Tom ten Kate, voorzitter Drents Agrarisch Jongeren Kontact (DAJK) © RTV Drenthe / Steven Ophoff

'Goede aanpak voortzetten'

Gastheer van de middag is Tom ten Kate. Hij zit in de maatschap van de boerderij, maar is ook voorzitter van het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK). Volgens hem ging het gesprek ook over de stikstofwetten en de zogenaamde KPI-aanpak. "Daarvan willen we de minister overtuigen dat dat een goede aanpak is die we voort gaan zetten." KPI staat voor Kritische Prestatie Indicatoren. Een boer kan een jaarlijkse vergoeding krijgen als hij of zij bepaalde maatregelen neemt om uitstoot te verlagen of die beter zijn voor dierenwelzijn.
Op de wegen naar Koekange zijn de omgekeerde vlaggen en protestborden niet te missen. Vele daarvan zijn rechtstreeks gericht aan minister Van der Wal, toch roemt de gastheer de sfeer tijdens het gesprek. "Goed, maar wel kritisch. We hebben aangegeven dat het afgelopen jaar niet altijd makkelijk was. Er is wel wat gebeurd en dat was niet voor niets. We hebben wel gezegd: 'Doe daar wel wat mee', want we vinden het belangrijk dat er geluisterd wordt."

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl