'Management Hoeve Boschoord sjoemelde met incidenten'

Het management van tbs-kliniek Hoeve Boschoord zou incidenten bewust klein houden. Er wordt gesjoemeld omdat negatieve publiciteit dodelijk is voor de instelling.
Dat zeggen vier medewerkers en een oud-leidinggevende van de kliniek van zorginstelling Trajectum tegen De Telegraaf. Ze doen anoniem hun verhaal. 

In Hoeve Boschoord verblijven mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Er zitten ook cliënten met tbs, van wie een aantal niet buiten de muren van de instelling komt.

'Negatieve publiciteit dodelijk' 
Volgens het personeel probeert het management bewust incidenten intern te houden. "Trajectum heeft de plicht om de zwaardere incidenten te melden aan het ministerie. Maar dat kan tot gevolg hebben dat er verscherpt toezicht komt op de klinieken. Bovendien is negatieve publiciteit dodelijk voor Trajectum", zegt een bron tegen De Telegraaf.  

De medewerkers zeggen dat ernstige incidenten 'tientallen keren per jaar' in een lagere categorie worden geplaatst. De hoogste categorie, categorie vier, betekent een melding aan Den Haag. "Wat ons opvalt is dat de meeste ’categorie vier-zaken’ later opeens als categorie drie in het systeem blijken te staan. Dan heeft iemand later bewust het incident afgeschaald.” Medewerkers vermoeden dat regiebehandelaren en het management sjoemelen met de categorisering van de incidenten. 

Het rommelt al jaren bij de instelling. Personeel op de woongroepen voerde samen met de vakbonden actie voor meer personeel. Door de structurele onderbezetting en de inzet van tijdelijke krachten is volgens de medewerkers een 'ongelooflijk onveilige situatie' ontstaan. Ook stond Hoeve Boschoord een periode onder verscherpt toezicht van de inspectie. 

Reactie Trajectum
Trajectum zegt tegen de krant zich niet te herkennen in de verwijten. "We zijn ontsteld over het beeld dat wordt geschetst dat doelbewust, vanuit financiële overwegingen, zou worden ingegrepen in de behandeling van cliënten. Trajectum volgt de landelijke richtlijnen rond het melden van incidenten en het verlenen van verloven", aldus de kliniek.  

Lees ook:
Personeel is 'onveilige situatie' in Hoeve Boschoord zat
2,5 jaar cel voor tienerpooier parkeerplaats Ruinerwold
Deel dit artikel: