Minister wil opheldering over mogelijk gesjoemel bij Hoeve Boschoord

Hoeve Boschoord (Rechten: archief RTV Drenthe)
Hoeve Boschoord (Rechten: archief RTV Drenthe)
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wil opheldering van tbs-kliniek Hoeve Boschoord over mogelijk gesjoemel met de registratie van interne incidenten.
De Telegraaf berichtte daar gisteren over op basis van gesprekken met vier medewerkers en een oud-leidinggevende van de kliniek. "Als het klopt dan is dat bijzonder ernstig en kwalijk. We willen weten hoe dit zit", zegt een woordvoerder tegen
.

Agressie, bedreigingen en smokkel

Incidenten in de kliniek in Boschoord, zoals agressie, bedreigingen en smokkel, zouden bewust klein gehouden worden. De voorvallen zouden 'tientallen keren per jaar' in een lagere categorie worden geplaatst, om zo sancties te voorkomen.
De hoogste categorie, categorie vier, betekent een melding aan Den Haag. "Wat ons opvalt is dat de meeste ’categorie vier-zaken’ later opeens als categorie drie in het systeem blijken te staan. Dan heeft iemand later bewust het incident afgeschaald", aldus een medewerker van de kliniek.

Lees meer: 'Management Hoeve Boschoord sjoemelde met incidenten'

De leiding van de overkoepelende zorginstelling Trajectum zegt zich niet te herkennen in de aantijgingen en komt later vandaag met een verklaring.

Verscherpt toezicht

Het rommelt al jaren bij Hoeve Boschoord. De kliniek stond eerder onder verscherpt toezicht. Dat is vorig jaar opgeheven. De kliniek komt van ver en heeft grote veranderingen doorgemaakt, aldus minister Dekker. "We zien dat deze omslag ook gepaard gaat met interne spanningen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.