Hoogeveen en Emmen springen eruit in Nederlandse kankeratlas

palliatieve zorg
Een patiënt met kanker © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
In en rondom pakweg de dorpen Nieuw Balinge, Kerkenveld, Geesbrug en Noordscheschut komen de meeste kankersoorten bij inwoners voor ten opzichte van de rest van Drenthe. In het gebied ten oosten van Hoogeveen komt vooral longkanker relatief vaak voor: ruim dertig procent.
In het gebied rondom Hoogeveen zelf komen bepaalde kankersoorten tien procent meer voor dan gemiddeld, zo blijkt uit de zogeheten kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Daar komen huidkanker en schildklierkanker bovengemiddeld vaak voor. Dit kan het gevolg zijn van verschillende leefstijlen of andere karakteristieken.

Zuidoost-Drenthe andere uitschieter

Ook de zuidoosthoek van Drenthe heeft uitschieters in negatief opzicht. In de postcodegebieden van Klazienaveen, Emmer-Compascuum, Erica en Zwartemeer komen bepaalde kankersoorten acht procent vaker voor dan gemiddeld. Het oostelijk deel van de stad Emmen valt daar ook onder. Het andere deel van Emmen valt iets lager uit; namelijk vijf procent. Dat percentage is ongeveer even hoog als in de stad Coevorden.
De atlas is gebaseerd op analyses van data uit de Nederlandse Kankerregistratie in de periode 2011 tot en met 2020. Het document toont per postcode-3-niveau of in die periode het aantal kankerdiagnoses in een gebied hoger, lager of gelijk was aan het Nederlandse gemiddelde. De interactieve atlas van het IKNL is hier te lezen.
Het IKNL heeft de cijfers verder toegespitst op de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Zoals beschreven krijgen meer inwoners in en rond Hoogeveen longkanker, huidkanker en schildklierkanker gediagnostiseerd ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Verschillen per kankersoort

Baarmoederhalskanker is veel voorkomender in kop van Drenthe. In dorpen als Eelde, Peize, Zuidlaren, Vries en Tynaarlo kregen vrouwen tot dertig procent vaker die kankervorm. In het zuiden van Drenthe blijven de diagnoses juist uit. Mogelijk is dat het gevolg van het niet-deelnemen aan bevolkingsonderzoek naar die ziekte.
Mensen met huidkanker wonen weer vaker in Zuidoost-Drenthe, in Noord-Drenthe geldt dat voor alleen het type melanoom, herkenbaar van een (veranderend) vlekje op de huid. De andere vorm (plaveiselcelcarcinoom, in veel gevallen een ruw knobbeltje dat groeit) treft aanmerkelijk meer mensen in het zuiden en oosten, wederom rond Emmen en Hoogeveen. Dat geldt ook voor prostaatkanker.

Kleine verschillen

Bij sommige kankersoorten zijn de onderlinge verschillen binnen Drenthe relatief klein. Zo wordt slokdarmkanker in Drenthe relatief vaak vastgesteld, meer dan in de rest van het land. Drenthe heeft overigens niet alleen negatieve uitschieters, blijkt uit de kankerkaart. In alle in kaart gebrachte regio's is mesothelioom (kanker in het borstvlies) en lever- en galwegkanker een stuk zeldzamer vergeleken met de rest van Nederland.
De interactieve atlas van het IKNL is hier te lezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.