Drentse ziekenhuizen scoren slecht in financiële stresstest

Ziekenhuizen in onze provincie komen slecht uit de stresstest (Rechten: ANP/Valerie Kuypers)
Ziekenhuizen in onze provincie komen slecht uit de stresstest (Rechten: ANP/Valerie Kuypers)
Drentse ziekenhuizen scoren slecht in de jaarlijkse stresstest van BDO Accountants. Als je kijkt naar de jaarcijfers van 2018 dan bungelen het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, de Treant Zorggroep en de Isala Klinieken in de onderste helft van de ranglijst.
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen behoort volgens de onderzoekers tot de grotere dalers in het segment kleinere ziekenhuizen. In de ranglijst belandt het ziekenhuis in de Drentse hoofdstad op plaats 38 van de 64 ziekenhuisorganisaties die in het onderzoek zijn meegenomen.
Paul van der Wijk, de voorzitter van de raad van bestuur van het WZA, zegt niet te schrikken van de uitkomst. De minder hoge positie van het Asser ziekenhuis is volgens hem te verklaren door een andere rekenmethode. "Kort gezegd komt het erop neer dat de cijfers gecorrigeerd worden voor de nieuwbouwplannen van het WZA."
De drie ziekenhuizen van Treant staan op plaats 45. Treant maakte in 2018 een winst van 9 miljoen euro. Voor dit jaar dreigen er echter rode cijfers, zo maakte topman Rolf de Folter vorige week bekend. Ook verdwijnen er 500 banen bij Treant. Door aanpassingen in de spoedzorg in Hoogeveen en Stadskanaal en de verschuiving van patiëntenstromen naar andere ziekenhuizen is er minder werk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.