Schrijf je nou De Wijk of de Wijk?

De Wijk of de Wijk?
De Wijk of de Wijk? © Google Streetview
Van de meeste plaatsnamen in Nederland is wel bekend hoe je het schrijft. Assen, Emmen, Een, Drogteropslagen of Zandberg, veel verrassing zit er niet in. Toch is er één plaats in Drenthe, of misschien zelfs in Nederland, waar de geleerden nog niet over uit zijn: de Wijk. Of is het nou De Wijk?
Die vraag werd deze week gesteld aan de Zoek Het Uit!-redactie van RTV Drenthe.
Kijk je naar de spellingsregels van de Nederlandse taal dan is er maar één mogelijkheid: De Wijk, met hoofdletter. Rijd je het dorp zelf binnen dan zal het je verbazen dat ze zelf ineens hun eigen plaatsnaam verkeerd schrijven, want daar staat een bord met de Wijk zonder beginhoofdletter. Volgens de spellingsregels is het fout, maar volgens gemeente De Wolden (met hoofdletter D), waar de voormalige gemeente de Wijk onder valt, is het toch echt goed: de Wijk, zonder hoofdletter.
Ondertussen denken mensen die vanaf de A28 het dorp binnenkomen dat de Wijk met een hoofdletter begint: De Wijk dus. Rijkswaterstaat, die tegenwoordig over de bebording langs de snelwegen gaat, tast in het duister waarom de verkeerde spelling op het bord bij de afslag staat. Maar De Wijk is dus de minst goede spelling en de Wijk is de meest geliefde spelling.

Waar komt de naam vandaan?

De naam van het dorp de Wijk bestaat sinds 1409. De eerste bewoning rond het riviertje de Reest komt uit 1176 en de eerste bebouwing op de plek waar nu de Wijk ligt, stamt uit 1248. Het gaat daarbij om het klooster van Dikninge, op de plek waar nu Huize Dickninge nog staat.
Of is het toch De Wijk?
Of is het toch De Wijk? © Dorpsvisie de Wijk
Volgens Webring Reestdal komt de naam voort uit de Latijnse benaming: Vicus apud Dicninge, het dorp bij het klooster van Dicninge, zoals Dikninge in Latijn geschreven werd. Later werd Dicninge weggelaten, zo bleef alleen Vicus over, wat vertaald Wijk of de Wijk betekent.
Plaatsen die op een vergelijkbare manier aan hun naam kwamen zijn Harderwijk, Naaldwijk en Wijk bij Duurstede.

Conclusie

Echt fout zijn beide spellingen niet. In de Dorpsvisie de Wijk uit 2012 komt zowel de Wijk als De Wijk voor. Ook is in de dorpsvisie een foto opgenomen van voor 2009, waar het plaatsnaambord met een beginhoofdletter staat. Inmiddels is dat bord wel vervangen door een bord waar de Wijk op staat zonder beginhoofdletter.
Gemeente De Wolden is het archief ingedoken, maar het is nog niet bekend waar de kleine letter vandaan komt, maar in al hun correspondentie gebruiken ze wel de kleine letter. De goede spelling is dus de Wijk, maar De Wijk is daarentegen niet fout.

Zoek Het Uit!

Heeft jouw dorp ook een naam waar je niet van snapt hoe het kan of heb je een andere prangende vraag waarvan je graag wil dat wij erin duiken?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl