Mogelijk nieuwe units op sportpark 2e Exloërmond: 'Te weinig kleedruimte'

Units
De huidige units bij De Treffer '16 © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
Er worden nieuwe units bijgeplaatst op de voetbalvelden in 2e Exloërmond waar voetbalvereniging De Treffer '16 speelt. De voetbalclub heeft naar eigen zeggen te weinig kleedruimte. Kosten: 150.000 euro.
De gemeente Borger-Odoorn onderzoekt momenteel op welke plaats de tijdelijke kleedkamers een plek kunnen krijgen op het sportpark. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het een optie om deze tijdelijke kleedkamers te plaatsen naast de units die al op het park staan. Binnenkort wordt hier samen met de voetbalclub een besluit over genomen.

Containers

Op dit moment staan er twaalf containerunits, waar onder meer de kantine, bestuurskamer, vergaderruimtes en materiaalopslag in gehuisvest zijn. Er zitten in de units geen kleedruimtes. Voor het omkleden wordt momenteel de sporthal gebruikt.
Volgens de gemeente heeft de vereniging recht op voldoende kleedvoorzieningen. Nu komt De Treffer '16 in de knel, omdat de kleedkamers in de sporthal ook gebruik worden door binnensporters. Daarnaast liggen de kleedruimtes van de sporthal op een te grote afstand van het hoofdveld volgens de KNVB-norm van vijftig meter, meldt de gemeente.
Voorzitter Dennis Bergmann beaamt dat: "Vooral met turnen bijvoorbeeld. Dan wordt het lastig voor de jeugd op zaterdag", vertelt hij. "Op de zondag gaat het nog wel. Maar er zijn ook clubs die de auto parkeren bij de sporthal. Dan komen ze na de wedstrijd niet meer in de kantine. Dat vinden wij jammer."
(Tekst gaat verder onder de foto)
De Treffer '16 Exloërmond
De ingang van De Treffer '16 © RTV Drenthe/Janet Oortwijn

'Behoorlijke puzzel'

De club heeft eind vorig jaar een gesprek gehad met de gemeente om te praten over een tijdelijke oplossing voor de kleedruimtes. Hier is 50.000 euro voor gereserveerd, maar dit bedrag lijkt nu onmogelijk, onder meer door de gestegen bouwkosten.
Een andere optie was het verbouwen en renoveren van de kleedkamers in het dorpshuis. Daarnaast lopen er ook onderzoeken naar het realiseren van een multifunctionele accommodatie (mfa) in 2e Exloërmond. Volgens de gemeente worden hierin ook de ontwikkelingen wat betreft het sportpark meegenomen. Volgens een woordvoerder verwacht Borger-Odoorn daar de komende maanden meer duidelijkheid over te kunnen geven.
"Het is een behoorlijke puzzel. Daarom duurt het misschien ook iets langer", concludeert Bergmann. "Want als je de kleedkamers in het dorpshuis gaat renoveren, en er komt toch een mfa, dan is dat weggegooid geld. Met de verkoop van units heb je nog restwaarde. We moeten een oplossing verzinnen die het meeste waard is. Maar het is voor ons momenteel lood om oud ijzer. We zijn deze situatie gewend. Er moet geen overhaaste beslissing worden gemaakt."

'Belachelijk'

Oppositiepartij Gemeentebelangen noemt het mogelijk bijplaatsen van units 'belachelijk'. De partij stelde daarom schriftelijke vragen aan het college. "Het is belachelijk dat er zoveel geld gestoken moet worden in nieuwe units voor een club met hoogstens zestig spelers, terwijl er een dorpshuis naast staat. Op deze manier wordt het containerdorp verder uitgebreid", zegt raadslid Daan Hooiveld. Eerder lukte het De Treffer '16 niet om tot een overeenkomst te komen met het dorpshuis voor het gebruik van de kleedkamers in het gebouw.
Borger-Odoorn verwacht 150.000 euro kwijt te zijn aan het plaatsen van de tijdelijke kleedkamers. Door de oorlog in Oekraïne zijn de kosten voor units gestegen, en ook de vraag is sterk gestegen. De gemeente moet daarom 100.000 euro uit de reserves halen. "Waarom worden de bestaande units niet omgebouwd tot kleedruimtes?", vraagt Hooiveld zich af. "De gemeente heeft de plicht om kleedruimtes te faciliteren, geen kantine en dergelijke."
Volgens de raadspartij wordt het langzamerhand wel eens tijd voor een structurele oplossing wat betreft het voetbal in het dorp. De Treffer '16 maakt momenteel gebruik van de velden en al bijna vier jaar van tijdelijke units. Of de opgeheven vereniging TEVV ooit terugkeert, is ook nog maar de vraag. De vereniging werkt al jaren aan een terugkeer op de velden in 2e Exloërmond. Tot dusver zonder succes. Gemeentebelangen gaat een debat aanvragen over de 'containerkwestie'.

Hoe zat het ook alweer?

Een korte wandeling langs het geschiedenislaantje in 2e Exloërmond. TEVV is in seizoen 2015/2016 een respectabele eersteklasser. Bij TEVV is op dat moment al jaren het beleid gericht op de prestaties van het eerste elftal, oftewel het vlaggenschip. Het jeugdbestuur vindt dat er te weinig aandacht is voor de jeugdteams en noemen dat het ondergeschoven kindje.
Financieel gezien zijn er strubbelingen dat jaar. Dat blijkt tijdens een algemene ledenvergadering (ALV). Leden van het jeugdbestuur noemen het later een 'financiële janboel'. Datzelfde jeugdbestuur spreekt vervolgens zijn afschuw hierover uit. De openheid over de financiële situatie van de club is de welbekende druppel op de gloeiende plaat.
Het jeugdbestuur splitst zich af van de zondag eersteklasser en op 1 juli 2016 ziet De Treffer '16 het levenslicht. Dat is het startschot van een jarenlange voetbalveldslag, die het 2300 inwoners tellende dorp in tweeën splijt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl