Van supermarkten tot cultuur: alles lijkt samen te komen op PBH-terrein Zuidlaren

230117_PBH
Een impressie van de mogelijke uitwerking van het PBH-terrein in Zuidlaren © LAOS Landschapsarchitecten en Specht architectuur en stedenbouw
Twee supermarkten, een cultuurhuis, een gezondheidscentrum en 52 appartementen: het komt allemaal aan de voorzijde van het Prins Bernardhoeve-terrein in Zuidlaren.
Daarmee lijkt de gemeente Tynaarlo aan de wensen van de raad te voldoen. Die gaf van tevoren aan dat er ruimte moet zijn voor maximaal twee supermarkten, woningen, parkeren, cultuur en zorg. Bij dit alles moet het dorpse karakter van Zuidlaren worden behouden.

Woningen op supermarkten

In een zogeheten 'volumestudie' hebben LAOS Landschapsarchitecten en Specht architectuur en stedenbouw uitgerekend wát er allemaal kan komen. Daarbij gaven zij per onderdeel aan hoeveel vierkante meter daarmee gemoeid is.
Opmerkelijk is dat op de twee supermarkten van 2000 vierkante meter die zijn ingetekend appartementen moeten komen. Daarnaast moet een gezondheidscentrum van zo'n 2600 vierkante meter verschijnen. Links van dit gezondheidscentrum zijn ook woningen ingetekend.

Cultuur

Voor een cultuurcentrum is zo'n 475 vierkante meter ingetekend, helemaal aan het begin van het terrein. Weinig, vindt raadslid Anneke Lubbers (PvdA). "De bieb moet verhuizen, net als multifunctioneel centrum De Ludinge. En theater De Kimme wordt gesloopt. Hoe wil je dan alle culturele functies bundelen in een gebouw van 20 bij 25 meter?"
Projectleider Jan Legters gaf aan dat het mogelijk is dat er tegen de zomer - wanneer de plannen definitief moeten zijn - meer ruimte is voor het toekomstig culturele centrum. Naast het cultuurhuis is verder plaats voor horeca.
Tekst gaat verder onder de foto.
PBH-terrein voorzijde in Zuidlaren
PBH-terrein voorzijde in Zuidlaren © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

Parkeren achter de winkel

Het centrum van Zuidlaren, grofweg het gebied dat van de Stationsweg tot aan de Laarweg loopt, moet meer uitnodigen om er te verblijven. Dat wil zeggen dat aan de kop van de Brink wandelaars de voorkeur krijgen, boven auto's. Zo moet het aantal oversteekplaatsen omhoog en groen meer de ruimte krijgen.
Als het aan de gemeente ligt, winkeliers en langverblijvers meer áchter de winkels parkeren in plaats van aan de kant van de Stationsweg. "Op die manier komt er weer ruimte vrij", denkt Mathijs Dijkstra van LAOS Landschapsarchitecten.

Kwaliteit verhogen

De entrees van het centrum moeten duidelijker, geeft Dijkstra aan. "Men moet meer het idee hebben dat ze écht het centrum inrijden. De kwaliteit van Zuidlaren zit verder in de Brink, die wat meer uitgelicht kan worden. Bezoekers moeten de Brink gaan voelen."
Daarnaast moet er een duidelijke verbinding zijn tussen de Brink en PBH-terrein. Die moet versterkt worden door een zogeheten Brinkwand met doorkijkjes naar het vroegere beursterrein.

Doorpakken

Wethouder Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) is blij dat er een plan ligt. "We kunnen nu een stap zetten in de ontwikkeling van Zuidlaren. Ondernemers, inwoners, raadsleden en college zijn daar hard aan toe."
Op 16 februari houdt de gemeente een algemene inloopbijeenkomst voor bewoners en andere belanghebbenden. Voor de zomer moet er een klap worden gegeven op het definitieve plan. "Het is nu belangrijk door te pakken", benadrukt projectleider Legters.
Prins Bernardhoeve-terrein in cijfers
De volumestudie geeft aan dat er ruimte is voor supermarkten, woningen, parkeren en een zorgcentrum. Daarbij worden grofweg de volgende cijfers genoemd:
- Twee supermarkten à 2000 vierkante meter (ter vergelijking: de huidige Albert Heijn-supermarkt op het PBH-terrein heeft een omvang van zo'n 1700 vierkante meter)
- Een gezondheidscentrum met een omvang van 2600 vierkante meter
- Twee horecagelegenheden van ieder 400 vierkante meter
- Eén cultuurcentrum van 475 vierkante meter
- 52 woningen (deels op de supermarkt en en deels links van het zorgcentrum)
- Iets meer dan 200 parkeerplaatsen (waaronder 140 voor de supermarkten en 42 voor de appartementen)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.