Energy Challenges gaat geld niet terugbetalen en heft zichzelf op

Energy Challenges heft zichzelf op. Ze gaat een lening van de provincies Drenthe en Friesland niet terug betalen. De schuld aan de provincie Drenthe is 3,7 ton. Daarmee is Energy Challenges in feite failliet.
Gedeputeerde Staten hadden Provinciale Staten voorgesteld om de stichting die energiebesparingsplannen op scholen promoot de schuld kwijt te schelden. Maar een flink aantal partijen in Provinciale Staten ging daar niet mee akkoord.

Stichting Energy Challenges is in 2013 opgericht, met als doel jongeren op scholen in de drie noordelijke provincies spelenderwijs kennis te laten maken met energiebesparing en daarvoor plannen te maken voor hun eigen school. De provincie leende 372.000 euro. 

Bewustwording succesvol, opbrengsten niet
Die scholen zouden vervolgens gedurende vijf jaar lang de helft van de opbrengst van de daadwerkelijk bespaarde energiekosten aan Energy Challenges betalen. Dat was dan de vergoeding voor gemaakte kosten voor begeleiding van leerlingen en school. Maar scholen kunnen niet aan die afspraken voldoen, zegt Energy Challenges.

Op de deelnemende scholen is gemiddeld 12,5 procent bespaard op de energierekening. Maar de financiële resultaten bleven ver achter bij de verwachting. Begin 2018 werd de leningovereenkomst van Drenthe al aangepast om Energy Challenges meer tijd te geven om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen.

Meer over dit onderwerp:
Provinciale Staten Energy Challenges
Deel dit artikel: