Het nieuwe Zuidlaren begint aan de voorzijde van het PBH-terrein

230117_PBH
Een impressie van de mogelijke uitwerking van het PBH-terrein in Zuidlaren © LAOS Landschapsarchitecten en Specht architectuur en stedenbouw
De handelsvereniging is blij, de Klankbordgroep niet. In ieder geval maakt het plan voor de voorzijde van het Prins Bernardhoeve-terrein in Zuidlaren de tongen los bij inwoners.
Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) is allang blij dat er schot in de Zuidlaarder zaak lijkt te zitten. "We moeten nu door en wat mij betreft hebben we dan binnen een paar jaar een nieuw centrum."
Want de plannen die gisteravond werden gepresenteerd aan de gemeenteraad van Tynaarlo reiken verder dan alleen het terrein. "De voorzijde van het terrein is eigenlijk het begin van de herinrichting van het centrum van Zuidlaren", zegt Vellinga. Met duidelijke entrees, meer groen en een verbinding tussen terrein en de Brink, moeten bezoekers van het dorp uitgenodigd langer te blijven. "Al met al gaat het centrum veel mooier worden", belooft Vellinga.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
De voorzijde van het PBH-terrein in Zuidlaren zoals ingetekend door de gemeente Tynaarlo.
De voorzijde van het PBH-terrein in Zuidlaren zoals ingetekend door de gemeente Tynaarlo © RTV Drenthe
Maar dat wil niet zeggen dat iedereen zo blij is met het plan voor het terrein. Onderwerp van discussie is - hoe kan het ook anders - het aantal supermarkten op het terrein. Het idee is nu twee supermarkten met een omvang van 2000 vierkante meter. Henk Munting, voorzitter van de Klankbordgroep, mist een alternatief plan. "Ik mis het plan waarin gekozen wordt voor één supermarkt. Dat biedt ruimtelijk meer mogelijkheden."
Zuidlaren is verdeeld over plannen centrum
Het steekt Munting dat Verenigd Ondernemend Zuidlaren wel aan de voorkant mee heeft gedacht met het plan, terwijl de Klankbordgroep naar eigen zeggen 'buitenspel is gezet'. "Wij vertegenwoordigen veel inwoners en verenigingen. Dit betekent dat 10.000 mensen niet gehoord zijn en een handjevol ondernemers wel."

Te laat?

Ook aanwonende Rob Wagenborg, die vorig jaar zelf nog met een plan kwam, is niet blij met wat er deze week is gepresenteerd. "Wij vinden dat de verkeerde prioriteit gesteld is. Bij ons plan ligt de prioriteit bij cultuur, natuur en kleinschalig wonen. De grote supermarkten die er gaan komen, passen wat ons betreft niet in het dorpse karakter dat Zuidlaren graag wil behouden."
Wagenborg had tot op een jaar geleden nog contact met de gemeente, maar heeft sindsdien niets meer gehoord. Nu is hij bang dat opmerkingen over het plan te laat komen.
Artikel gaat verder onder de foto
Henk Munting Zuidlaren
Henk Munting, voorzitter van de Klankbordgroep, mist een alternatief plan voor één supermarkt © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Inwoners aan zet

Wethouder Vellinga geeft aan dat de bal nu juist bij de inwoners van Zuidlaren ligt. "Met de opmerkingen van inwoners, gaan we aan de slag richting een definitief plan. Ook de Klankbordgroep heeft meerdere kansen om inbreng te hebben."
Vellinga benadrukt dat de keuze voor twee supermarkten een duidelijke wens van de Zuidlaarders is. "Uit een enquête is gebleken dat een grote meerderheid daar behoefte aan heeft. Er is ook marktruimte voor."

Sociale functie

Albert Stadman beaamt dat. De adviseur van Lokaal Retailbelang helpt de ondernemersvereniging in Zuidlaren bij de centrumontwikkeling. "Over twintig jaar gaan we nog steeds naar de supermarkt", pareert hij een opmerking dat online het lijkt te winnen van fysiek winkelen. "Ik ben er dan ook niet bang voor dat de twee supermarkten hier leeg zullen blijven."
Volgens hem waren twee supermarkten geen harde eis voor de handelsvereniging. "Maar wel een logische gedachte. Daarbij is het belangrijk dat er verbinding blijft tussen het terrein en het centrum. Daar is goed over nagedacht."
De bedoeling is dat de kop van de Brink in Zuidlaren meer een verblijfsgebied wordt, waarbij de voetganger boven de automobilist wordt gezet. "Verblijfsgebieden waar ook winkels zitten, hebben een grote sociale functie. Dat blijft zo", meent Stadman.
Albert Stadman Zuidlaren
Albert Stadman, adviseur voor de handelsvereniging, is blij met de plannen © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.