Waterschap Noorderzijlvest deelt kennis met nieuwe waterschappen in Peru

De overstromingen in 2017 kostte ruim honderd mensen het leven (Rechten: EPA/ERNESTO ARIAS)
De overstromingen in 2017 kostte ruim honderd mensen het leven (Rechten: EPA/ERNESTO ARIAS)
Twee jaar na de grootschalige overstromingen wordt er in Peru gewerkt aan beter watermanagement. Herman Beerda uit Vries deelt zijn kennis namens waterschap Noorderzijlvest.
"In 2017 zijn grote overstromingen geweest, meer dan honderd mensen zijn daarbij omgekomen en duizenden mensen werden geëvacueerd", vertelt Beerda. "Na dat moment heeft de regering van Peru zich gewend tot de regering in Nederland. 'Jullie zijn goed in watermanagement, kunnen jullie helpen met het verbeteren van ons watermanagement?'"

Nieuwe waterschappen

Daar stond Nederland voor open. Als onderdeel van het internationale programma Blue Deal delen Nederlandse waterschappen hun kennis over de hele wereld. Namens waterschap Noorderzijlvest is Beerda daarom twee weken in Peru. "Het is leuk dat de mensen het verschrikkelijk fijn vinden dat je helpt."
"We zijn nu vooral bezig met de waterschappen die hier zijn opgericht. Die zijn zo nieuw dat ze nu aan het onderzoeken zijn hoe je die bestuurt, hoe je een waterplan maakt en dingen op een rij zet", legt Beerda uit.

Kennis over waterschappen

De missie in Peru richt zich dus vooral op de bestuurlijke kant. Beerda: "Het zou best kunnen zijn dat de volgende vragen technisch zijn. Het project duurt drie jaar."
Andersom valt er ook nog wel wat te leren. Volgens Beerda weten veel Peruvianen waar je het over hebt als je praat over de waterschappen, of beter vertaald: waterraden. "Dat is in Nederland nog lang niet het geval, daar valt nog wel wat te leren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.