Staatsbosbeheer in actie voor bijzondere vlinder

De veenbesparelmoervlinder wordt bedreigd doordat de veenbes wordt verdrongen.
De veenbesparelmoervlinder wordt bedreigd doordat de veenbes wordt verdrongen. © Saxifraga / Henk Bosma.
Staatsbosbeheer gaat de komende tijd maatregelen nemen om de veenbesparelmoervlinder in natuurgebied Hart van Drenthe te behouden. Een van de maatregelen zorgt ervoor dat er minder stikstof in het leefgebied van de zeldzame vlinder terechtkomt.
Volgens ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer gaat het om acties die verdroging tegengaan van de veentjes waar de vlinders leven.

Alleen nog in Drenthe

Veenbesparelmoervlinders zijn voor hun voortplanting afhankelijk van de veenbes. De vlinders komen in ons land nog maar bij drie veentjes voor en die liggen allemaal in Drenthe. Op één van die veentjes dreigt de veenbes verstikt te worden door heide. Daarom wordt de heide daar weggehaald.
Verder krijgt het bos rond de veentjes meer ruimte om uit te groeien. Die bomen vangen veel stikstof op en Staatsbosbeheer hoopt zo te voorkomen dat de veentjes dichtgroeien. Eerder dit jaar maakte ROEG!-boswachter Pauline Arends zich al grote zorgen om de veenbes-parelmoervlinder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.