Megabatterij voor groene stroom helpt transportbedrijf uit de problemen

megabatterij voor de opslag van groene stroom, Hartman Expeditie
De container voor de opslag van groene stroom © RTV Drenthe
Een container voor de opslag van groene stroom. Als een van de eerste bedrijven in Nederland heeft Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam er een aangeschaft. De container met accu helpt het transportbedrijf met het oplossen van hun energieprobleem.
"In de opslagcontainer kunnen we 1,1 megawatt stroom opslaan," vertelt Sybo Prakken van Hartman Expeditie. "Dat is ruim voldoende om in onze eigen behoeften te voorzien." Het bedrijf, gespecialiseerd in het vervoeren van temperatuurgevoelige producten als groente en fruit, gebruikt de energie voor de gebouwen, de koeling en de werkplaats.

Grootste deel van het jaar zelfvoorzienend

De stroom wordt opgewekt door 1900 zonnepanelen op de daken van het bedrijf. "De overtollige energie slaan we op," legt Prakken uit. "In de wintermaanden zullen we echt nog wel stroom bij moeten kopen. Maar het grootste deel van het jaar zijn we zelfvoorzienend."
Bekijk hier hoe de megabatterij precies werkt:
Megabatterij voor groene stroom helpt transportbedrijf uit de problemen
De batterij kon met subsidie van de provincie Drenthe worden aangeschaft. En dat is bittere noodzaak, zegt provinciebestuurder Tjisse Stelpstra: "Het net zit vol. Drenthe staat op rood. We roepen het al heel lang. Ook richting het Rijk, maar het probleem wordt heel langzaam erkend. Dus wij wachten niet langer. We hebben een stimuleringsregeling gemaakt voor bedrijven zodat ze gewoon verder kunnen."
Hartman Expeditie had zonder de accu-container niet verder kunnen uitbreiden. Bij de bouw van de nieuwe werkplaats bleek een aansluiting op het elektriciteitsnet niet mogelijk. "Dat komt door het overbelaste netwerk", zegt Prakken.

Energienet zit vol

Door de energietransitie wordt er veel meer gebruik gemaakt van elektriciteit, als vervanger van gas. In heel Nederland begint het net vol te raken. Drenthe is de eerste provincie waar het zichtbaar werd. "In vergelijking met de Randstad is het net hier wat dunner," legt Stelpstra uit. "Dat komt doordat dit gebied minder dichtbevolkt is. Dus raakt het net sneller vol."
Hartman Expeditie heeft geen last meer van capaciteitsproblemen. Prakken: "We zijn oplossingsgericht. Hiermee kunnen we uit de voeten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl