Sportpark De Meer uit Wijster verzint list en mag ook op energienet

Een slimmigheidje zorgt ervoor dat sportpark De Meer in Wijster opgewekte energie kan terugleveren op het net. Voor andere locaties in gemeente Midden-Drenthe wordt gezocht naar oplossingen.
Voetbalvereniging Nieuw Buinen kreeg gisteren groen licht van Minister Wiebes: zij mogen gebruik maken van de reservecapaciteit op het elektriciteitsnetwerk. Maar niet alleen VV Nieuw-Buinen heeft plannen om te verduurzamen; in de gemeente Midden-Drenthe zijn er maar liefst 14 buitensportaccommodaties die soortgelijke plannen hebben. "VKW Westerbork, sportpark Noord-West Beilen en sportpark De Meer in Wijster liepen tegen dezelfde problemen aan als VV Nieuw-Buinen", legt Paul van Dijk uit. Van Dijk is projectleider bij Drenthe Sport Duurzaam.

Maas in de wet
"Goed nieuws is dat we voor Wijster een oplossing hebben". Het is meer een list. "In de wet staat dat je als grootverbruiker je niet zomaar kan terugleveren op het net. Als kleinverbruiker mag dat wel. Bij De Meer in Wijster hebben ze aanpassingen aan de installatie gedaan waardoor ze ineens kleinverbruiker werden. Op die manier kunnen zij met de plannen doorgaan."

Wijster wilde 288 zonnepanelen op het dak leggen. "Dat zijn er nu tweehonderd geworden." De subsidieaanvragen zijn inmiddels de deur uit.

Klein- en grootverbruiker
Je bent kleinverbruiker wanneer je maximaal een 3 x 80 ampère hebt als energieaansluiting. Grootverbruikers zitten daarboven en hebben toestemming nodig van de netbeheerder, in dit geval Enexis. Op deze kaart van Enexis is te zien dat er schaarste is op het energienetwerk in Midden-Drenthe.

Nog twee verenigingen
"Het lijkt een list, maar we volgen gewoon de wet", verduidelijkt Van Dijk. "Onduidelijkheid is er nog wel voor VKW Westerbork en sportpark Noord-West Beilen. Morgen zitten we met de gemeente om tafel om te kijken wat zij financieel willen bijdragen aan de verduurzaming. Op basis daarvan kijken we hoe de status bij die verenigingen wordt."

'Provincie Drenthe moet capaciteit kunnen claimen'
PvdA-Statenlid Peter Zwiers pleit voor 1 procent capaciteitsclaim vanuit de provincie Drenthe. "Dan kunnen we er in elk geval voor zorgen dat initiatieven van maatschappelijk belang, zoals de verduurzaming van dorpshuizen, scholen en sportverenigingen doorgang kunnen vinden. Dat is zeker een verkenning waard," aldus Zwiers.

Meer hierover
- Wiebes: VV Nieuw Buinen mag op reservestrook elektriciteitsnet
- Sportclubs zijn het zat: drie keer tegenwerking bij verduurzaming
Deel dit artikel: