Onbegrip over opnieuw uitsluiten Annerveenschekanaal van regeling voor waardedaling woningen

Annerveenschekanaal
Annerveenschekanaal valt nu buiten de waardedalingsregeling © Persbureau Drenthe
De gemeente Aa en Hunze beklaagt zich bij staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw over het uitsluiten van Annerveenschekanaal van de waardedalingsregeling in het aardbevingsgebied. Ondanks het uitbreiden van die regeling valt het dorp nog steeds buiten de boot.
In een brief aan de staatssecretaris schrijft het college van burgemeester en wethouders dat het niet uit te leggen is waarom inwoners van Annerveenschekanaal geen geld kunnen krijgen, terwijl inwoners van buurdorpen Eexterveenschekanaal en Spijkerboor wel aanspraak mogen maken op de regeling.

Ingesloten, maar geen geld

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft per 1 januari vier nieuwe postcodes in Drenthe toegevoegd waar mensen nu geld kunnen krijgen omdat hun woning minder waard wordt doordat deze in het aardbevingsgebied staat. Ook kunnen inwoners er mogelijk een subsidie van 10.000 euro krijgen voor het verbeteren of verduurzamen van hun huis.
Voorheen gold de regeling in Drenthe alleen voor Spijkerboor, maar nu ook voor Oud Annerveen, Nieuw Annerveen, Eexterveenschekanaal en Zuidlaarderveen. Dat is goed nieuws voor de mensen die daar wonen, maar door die uitbreiding ligt het postcodegebied van Annerveenschekanaal nu vrijwel volledig ingesloten tussen gebieden waar huiseigenaren wel geld kunnen aanvragen.
De groene postcodes vallen binnen de regeling, Annerveenschekanaal (rood) en de grijze gebieden vallen er buiten.
Waardedalingsregeling
Drentse postcodegebieden voor de waardedalingsregeling © RTV Drenthe
Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze vindt het onbegrijpelijk dat Annerveenschekanaal buiten de boot valt. "Als jouw buren wel geld krijgen omdat zij een andere postcode hebben dan jij, dan is dat ontzettend wrang. Ergens is altijd een grens, maar het zou wel logisch zijn als er een aaneengesloten gebied is. En dat is nu niet zo."
Daarnaast vindt de gemeente dat de regels voor de subsidie niet duidelijk genoeg zijn. De subsidie is volgens Vijlbrief bedoeld voor het gebied waarin woningen versterkt moeten worden. Inwoners van Spijkerboor kunnen de subsidie aanvragen, terwijl het dorp niet in het versterkingsgebied valt.

Uitnodiging voor Vijlbrief

Hiemstra hoopt dat de staatssecretaris op korte termijn langskomt in zijn gemeente om in gesprek te gaan met inwoners. Op twee eerdere uitnodigingen heeft Vijlbrief volgens de burgemeester nog niet gereageerd.
"Hij zit al een jaar op zijn post, maar Drenthe gaat hij steeds voorbij en dat vinden we wel een beetje gek. Het is belangrijk dat hij met inwoners in gesprek gaat, zij voelen zich wat vergeten", zegt Hiemstra.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.