'Boeren mogen minder mest uitrijden dan beloofd en moeten gewassen verwijderen'

20230116-Melkvee
Melkvee in een stal in Koekange © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Nederlandse boeren moeten eerder de hoeveelheid mest die ze uit mogen rijden afbouwen dan gedacht. Dat meldt de NOS, maar is nog niet door het kabinet bevestigd. Nederland zou de zogenaamde mestderogatie al afbouwen, maar volgens minister Adema zou dat pas later ingaan. Omdat volgens de Europese Commissie natuurdoelen niet worden gehaald moet dat alsnog versneld gebeuren.
Veehouders mogen maar een bepaalde hoeveelheid mest uitrijden op hun eigen land. Dit is een maatregel om de waterkwaliteit op orde te houden. Afwijken hiervan, de zogenaamde derogatie, mag alleen als de waterkwaliteit goed genoeg blijft. Volgens de NOS heeft de Europese Commissie gedreigd om de derogatie in één keer af te schaffen als niet snel stappen worden gezet.
Als veehouders minder mest uit mogen rijden, moeten ze het overschot af laten voeren. Dit leidt tot hogere kosten. Voor het geplande afbouwen van de derogatie had het kabinet vorig jaar al 130 miljoen gereserveerd om boeren te compenseren.

LTO: onacceptabel

Ook de aanleg van zogenaamde bufferstroken zou al dit jaar in moeten gaan. Dat was ook de afspraak met de Europese Commissie, maar begin december liet minister Adema weten dat hij die regel pas per 1 januari 2024 in zal laten gaan. Dat betekent dat delen van akkers die langs sloten liggen niet voor gewassen gebruikt kunnen worden. De Europese Commissie fluit de minister nu terug.
"De consequentie dat boeren reeds ingezaaide gewassen weer op grote schaal moeten vernietigen is voor LTO totaal onacceptabel", stelt Landbouw- en Tuinbouworganisatie LTO.
Op de eigen website reageert voorzitter Sjaak van der Tak. "Ik ben verbijsterd dat de Europese Commissie dit van de Nederlandse landbouw vraagt. Dit gaat niet meer over regelgeving, maar ronduit over regel-rancune. Het is doorgeschoten en ik vind het niet alleen onuitvoerbaar, maar ook immoreel. Als de Commissie haar eis niet intrekt, zullen we elke mogelijkheid onderzoeken om dit juridisch aan te vechten".
Minister Adema zou vrijdagochtend het Nederlands paviljoen bezoeken op een landbouwbeurs in Berlijn, maar is vanochtend teruggekeerd naar Den Haag. Op Twitter schrijft hij dat hij 'een belangrijk stuk op de agenda van de ministerraad' heeft gekregen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.