Staat van Drenthe: Drenthe koploper in waterstof, maar positie is in gevaar

Waterstof Green Planet
Groen tankeiland bij Green Planet Pesse © RTV Drenthe
Drenthe, samen met Groningen, profileert zich als dé koploper in Europa als het gaat om waterstof. Maar die positie komt in gevaar als het aantal studenten dat voor techniek kiest niet aantrekt.
Dat zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra in het programma De Staat van Drenthe. "Het is echt nijpend. Er zijn ontzettend veel mensen en handen nodig voor die energietransitie."
Eerder werd Noord-Nederland uitgeroepen tot Hydrogen Valley van Europa. Een Hydrogen Valley is een groene waterstofketen in Noord-Nederland. Hier vallen verschillende waterstof-projecten onder.
Zodra in Groningen de gaskraan wordt dichtgedraaid dreigen er duizenden banen te vervallen in Drenthe. Die kunnen deels worden behouden door in te zetten op duurzame energie, zoals waterstof. Dus heeft Drenthe belang bij het ontwikkelen van die duurzame energiedrager.
Stelpstra: "Drenthe is altijd goed geweest in energie. Het begon met turf, daarna kregen we olie en toen gas. We moeten iets anders doen. Energie zit in ons DNA, dus nu zetten we in op waterstof. En dit is ook weer mooi voor de werkgelegenheid en voor het onderwijs."
Het begon met turf, toen kregen we olie en gas. Nu gaan we naar waterstof.
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra

Technische opleidingen

Noord-Nederland wil koploper blijven op het gebied van duurzame groene waterstof. Er is werkgelegenheid genoeg, maar de mensen ontbreken. Dat ziet ook Maureen Nederhoed van installatiebedrijf Harwig uit Emmen. Zij kunnen lastig aan personeel komen. "De uitstroom de komende jaren is twee keer groter dan de instroom. Het aantal aanmeldingen op het mbo is te laag. En dat terwijl het mbo prachtige beroepen biedt."
Het technische vak, in al z'n facetten, moet beter zichtbaar gemaakt worden. "We moeten iedereen laten weten dat er straks geen wereld is zonder goed opgeleide mensen in de techniek."

Te bescheiden

Daarnaast laten we volgens Nederhoed niet goed zien hoe uniek Drenthe is. "We zetten als provincie nu in op toerisme, maar we kunnen ook inzetten op techniek. We zouden de mbo-regio moeten worden waar je je als bedrijf graag wilt vestigen: waar het prettig werken én wonen is."

Combinatie mbo, hbo en wo

En daar is samenwerking voor nodig. Die is te vinden in de net opgerichte Greenwise Campus in Emmen. Hierin werken het mbo, hbo en de universiteit samen met het bedrijfsleven, de gemeenten en de provincie Drenthe.
De samenwerking tussen mbo, hbo en de universiteit zorgt er ook voor dat vooroordelen wegvallen. "Een mbo'er is niet minder dan iemand die op het hbo zit", zegt Ineke Ganzeveld van de Greenwise Campus. "Ieder heeft zijn eigen talent. Het is niet meer of minder, maar het is gewoon anders. Je hebt ze alledrie nodig.'
Maar 'niet meer of minder' is niet het beeld dat veel mensen hebben van het mbo. Dat merkt mbo-student Quinn Lettinga in elk geval. Hij volgt een opleiding in de autotechniek en koos voor de richting waterstof. Quinn: "Mensen kijken meer op tegen een hbo-er dan tegen een mbo-er. Je kan dan blijkbaar beter leren, dus dan ben je automatisch beter, is de gedachte. Maar een mbo-student kan wel veel meer technische talenten hebben."

Onderscheid mbo-hbo: 'Idioot'

Aan dit beeld moet gewerkt worden zodat meer studenten een technische mbo-opleiding willen volgen. Om er op die manier voor te zorgen dat de energietransitie in Drenthe niet in gevaar komt. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: "Het is ontzettend belangrijk werk en ik vind het idioot dat we dat onderscheid nog maken. Je hebt gouden hoofden en je hebt gouden handen nodig."
De Staat van Drenthe over techniek en de energietransitie
Hoe behoud je de koploperspositie in waterstof als er niet genoeg geschoold personeel is? © RTV Drenthe
Bekijk hieronder de hele uitzending.
Staat van Drenthe waterstof
In het programma De Staat van Drenthe gaat het over de toekomst van duurzame energie in Drenthe. Drenthe is koploper in Europa, maar kan de provincie dat blijven als het aantal studenten dat voor techniek kiest achterblijft? Aan tafel: gedeputeerde Tjisse Stelpstra over wat er moet gebeuren om die koploperspositie te behouden. Maureen Nederhoed van het installatiebedrijf Harwig vertelt over de moeilijke zoektocht naar technisch personeel. Ineke Ganzevoort is van de Greenwise Campus in Emmen. Een net opgerichte campus om mbo, hbo en wo te laten samenwerken. En student Quinn Lettinga is een van de eerste studenten die een specialisatie in waterstof heeft gedaan. De Staat van Drenthe is vanavond te zien om 20.00 uur op TV Drenthe. De uitzending wordt om 22.00 uur herhaald en is uiteraard ook te zien op rtvdrenthe.nl en in de app.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl