Kraamkamer met vleermuizen zit nieuwbouw Herinneringscentrum dwars

Een vleermuizenkraamkamer dwarsboomt de miljoenenuitbreiding van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit vertraagt de bouw zo'n twee jaar.
De kraamkamer zit onder het dak van het noordelijke gebouw, en dat is nu juist de plek waar gebouwd moet worden. Omdat de dieren beschermd zijn, mag er niks gebeuren. "Er zitten wel 116 vleermuizen", zegt directeur Gerdien Verschoor. "Ik dacht shit! Wat overkomt ons nu. Maar een dag later was het al wauw, ook wel mooi, dat geeft ons even tijd om de nieuwbouwplannen nog eens goed tegen het licht te houden."

Ook miljoenen duurder
Een ander probleem is dat de nieuwbouw die gepland is niet langer tien miljoen, maar dertien miljoen euro kost. "En dat is toch wel wat anders. Dus door die vleermuizenkraamkamer hebben we meer tijd om toch even terug te gaan naar de basis van de plannen. Waarom breiden we ook alweer uit, wat hebben we ervoor nodig, en kan het misschien ook anders?", zegt Gerdien Verschoor. Bovendien geeft het volgens haar lucht om fondsen aan te boren voor de nieuwbouw.

Vleermuizenhotel
Het Herinneringscentrum gaat nu eerst aan de slag met een vleermuizenhotel. Dat wordt ergens in de buurt gerealiseerd, als alternatieve plek voor de beestjes die nu in het gebouw zitten. "Daarna maken we gaten in het dak waar ze zitten, zodat het gaat tochten, wat ze dus onaangenaam vinden. En dan moeten ze uit zichzelf vertrekken. Minstens anderhalf jaar moeten we ze dan de tijd geven om te settelen", zegt Verschoor.

Het Herinneringscentrum wil verdubbelen qua oppervlakte, omdat het veel te klein is voor ontvangst van groepen en tentoonstellingen. Het moet plek bieden aan zo'n 200.000 bezoekers jaarlijks. Begin dit jaar maakte de vorige directeur Dirk Mulder al bekend dat het plan geen zeven miljoen maar tien miljoen ging kosten. Nu is de prijs al dertien miljoen. Van het bedrag is drie miljoen binnen. Provincie Drenthe, het ministerie van VWS en het Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) geven elk een miljoen.Directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gerdien Verschoor is zaterdag te gast in het Radio Drenthe-programma Cassata. Daar vertelt zij hoe haar eerste honderd dagen als nieuwe directeur zijn geweest.