Nieuwe campus in Emmen moet duurzaam Drenthe op de kaart zetten

Greenwise Campus in Emmen
3D-printing van recyclebare plastics © Eigen foto Greenwise Campus
Op een speciale campus in Emmen worden studenten enthousiast gemaakt voor een toekomst in de duurzame energie. En dat is geen overbodige luxe, zeggen de initiatiefnemers. Want er zijn veel mensen hard nodig, zeker met het oog op de toekomst.
Op de zogenoemde Greenwise Campus werken verschillende partijen samen. Op onderwijsgebied gaat het dan tussen mbo, hbo en universiteit. "We moeten ons voorbereiden op de toekomst. Toekomstbestendig en behendig worden", vertelt Ineke Ganzeveld van de Greenwise Campus.

'Je hebt alle drie nodig'

Het idee: een universitair student onderzoekt, de hbo'er past het toe en de mbo'er voert het uit. Ganzeveld: "Je hebt die samenwerking nodig en ieder heeft zijn eigen talent. Het is niet meer of minder, maar het is gewoon anders. Je hebt het alle drie nodig."
De rol van de campus is vooral het bundelen van talenten. "Er zijn heel veel initiatieven en wij proberen dat toch samen te brengen", aldus Ganzeveld.

Samenwerken

Maar er is meer nodig om geschoold personeel in Drenthe te krijgen en te behouden. Ganzeveld: "Bedrijven moeten stageplekken aanbieden, en samenwerking is belangrijk. Want vraagstukken vanuit het bedrijfsleven vormen weer input voor de lessen."
Ook is zichtbaarheid belangrijk. "Zichtbaar zijn voor de jonge generatie. En ze richting de technologie en bedrijven te trekken. Maar ook omscholing voor mensen die geen technisch beroep hebben gekozen en dit wel willen." En dan is ook perspectief van belang. "Laten zien dat je hier banen kunt krijgen en mooi kunt wonen."
Verhaal gaat verder onder de foto
Ineke Ganzeveld van de Greenwise Campus
Ineke Ganzeveld vertelt in de Staat van Drenthe over de samenwerking in de campus © RTV Drenthe

Te bescheiden

In de campus ontstaan grootste projecten. Zo loopt er een project om plastics die vrijkomen bij 3-D printen te recyclen. Onderzoeker Vincent Voet is door een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift uitgeroepen tot Rising Star. Daarmee is hij een van de 17 mensen wereldwijd en ook de enige Nederlander met deze titel.
Maar dit nieuws blijft vooral binnen de muren. Ganzeveld: "Ik denk dat we dit beter kunnen doen. We zijn wel trots, maar we laten het minder zien." En daar wordt aangewerkt. "Er komt een goede website, ook op jongeren gericht. Waar we ook kunnen informeren wat we doen."
De Staat van Drenthe
In het programma De Staat van Drenthe gaat het over de toekomst van duurzame energie in Drenthe. Onze provincie is koploper in Europa, maar kan dat zo blijven als het aantal studenten dat voor techniek kiest achterblijft?
Aan tafel: gedeputeerde Tjisse Stelpstra over wat er moet gebeuren om die koploperspositie te behouden. Maureen Nederhoed van het installatiebedrijf Harwig over de moeilijke zoektocht naar technisch personeel. Ineke Ganzevoort is van de Greenwise Campus in Emmen. Een net opgerichte campus om mbo, hbo en wo te laten samenwerken. En student Quinn Lettinga is een van de eerste studenten die een specialisatie in waterstof heeft gedaan. De Staat van Drenthe is hier te bekijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.