Quinn (18) volgt een waterstofopleiding: 'Ik denk dat dit toch de toekomst wordt'

Een van de waterstofauto's van het Drenthe College
Een van de waterstofauto's van het Drenthe College © Drenthe College
Hij is een van de eerste studenten met een specialisatie in waterstof: Quinn Lettinga (18) uit Assen. Quinn doet de opleiding autotechniek aan het Drenthe College en volgde een module waterstof. "Ik denk dat in mobiliteit en auto's waterstof toch wel de toekomst wordt."
Quinn is een van de studenten in de techniek die zich voorbereidt op de toekomst. Als waterstofprovincie hebben we die studenten straks hard nodig.

Meer handen nodig

Tijdens de opleiding technisch specialist personenauto's kunnen studenten kiezen voor een keuzedeel waterstof in mobiliteit. Naast dat je meer leert over waterstof, leren de studenten hoe ze dat toe kunnen passen in hun vakgebied.
Drenthe heeft behoefte aan meer studenten zoals Quinn. Alleen blijft de keuze voor een technische opleiding achter en zijn er in de toekomst veel meer handen nodig.
Student Quinn Hettinga bij de Staat van Drenthe
Student Quinn Hettinga bij de Staat van Drenthe © RTV Drenthe
Een van de oorzaken is het beeld dat mensen hebben van het mbo en een technische opleiding. Quinn: "Het is vaak zo dat mensen vinden dat een hbo-opleiding boven het mbo staat. Je bent dan beter geleerd, dus dan ben je automatisch beter. Maar een mbo-student kan wel veel meer technische talenten hebben."

Meer waardering

Dat beeld is wel aan het veranderen. Zo bleek uit de keuzegids voor mbo-opleidingen dat een afgestudeerde mbo'er 4 euro bruto meer verdient dan een afgestuurde hbo'er. Tenminste, als je in de techniek werkzaam bent.
Een goede zaak vindt Quinn, maar hij zou ook graag meer waardering zien. "Een hoger salaris is mooi meegenomen, maar een beetje waardering zou ook wel fijn zijn. Dat we gewoon goed bezig zijn en dat we ook nodig zijn in de maatschappij."
In de talkshow De Staat van Drenthe praat Quinn samen met andere gasten over de toekomst van Drenthe en duurzame energie. Drenthe is samen met Groningen koploper als het gaat om duurzame energie, zoals waterstof. Maar kunnen we koploper blijven als goed geschoold personeel niet te vinden is? En hoe zorgen we ervoor dat jongeren voor een technische opleiding kiezen?
De uitzending is hieronder te bekijken.
Staat van Drenthe over waterstof

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.