N33 dicht door werkzaamheden: 'Het kan niet anders'

Dit weekeinde is de N33 helemaal dicht voor onderhoud. Het is al de achtste sluiting van de weg dit jaar. "Dat kan niet anders", zegt Rijkswaterstaat, "het moet vanwege de veiligheid".
Vanaf vanavond 20.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur is de weg in beide richtingen dicht tussen Assen en Gieten.

De sluiting zorgt voor verbazing en gemopper bij weggebruikers en politici. Met name dat de weg helemaal dicht is het hele weekend, zorgt voor onvrede.  

We vroegen verschillende gebruikers van de N33 wat ze van de sluiting vinden.


In het twintigjarige onderhoudscontract van de N33 is vastgelegd dat zes keer per jaar wegdelen van de N33 helemaal mogen worden afgesloten voor onderhoud.

Daarbij zijn spoedklussen, zoals het kappen van bomen dit jaar bij Veendam, niet meegenomen. Door deze spoedklussen staat het aantal afsluitingen van de N33 nu op acht.

Rijkswaterstaat en onderhoudsaannemer Poort van Noord snappen de frustratie, maar het kan niet anders. 


De N33 is de enige Rijksweg in het noorden die bij onderhoud altijd helemaal dicht gaat. Op soortgelijke wegen in de Randstad, maar vooral in Duitsland, wordt vaak een middenbarrier gebouwd.

Op deze manier kan het verkeer aan beide kanten op één rijbaan er toch met lagere snelheid langs. Of het verkeer wordt in beide richtingen over één weghelft geleid. 

Een middenbarrier is volgens Johan Eijzenga van Poort van Noord geen goede oplossing voor de N33.


Rijkswaterstaat zegt dat ze met aannemer Poort van Noord in gesprek zijn of het onderhoudswerk nog efficiënter kan.

Maar minder afsluitingen hoeven we volgens de aannemer niet te verwachten.


De Drentse PVV roerde zich al in de afsluitingskwestie en stelde vragen in Provinciale Staten. En ook gemeenten hebben zich op het provinciehuis gemeld. Ook al is het laaghangend fruit al weg.  

Rijkswaterstaat en de aannemer moeten iets verzinnen vinden Gedeputeerde Staten.


En hoe moet het dan in de toekomst als de nu nog relatief nieuwe N33 aan heel groot onderhoud toe is en complete wegvakken opnieuw moeten worden geasfalteerd? Ook dan moet het volgens aannemer Johan Eijzenga kunnen lukken in zes complete afsluitingen in zes weekeinden.

De N33 is van vanavond 20.00 uur tot maandagochtend 5.00 uur helemaal dicht in beide richtingen tussen Assen en Gieten. Als het werk eerder klaar is, gaat de weg eerder open, belooft Eijzenga.
Meer over dit onderwerp:
Gieten
Deel dit artikel: