'Gedogen van wonen op vakantieparken geeft problemen'

De parken Primo en Secundo zouden volgens de bewoners een dubbelbestemming moeten krijgen
De provincie heeft een plan voor Vitale Vakantieparken © RTV Drenthe
"Het woningtekort lossen we er niet mee op. Maar als mensen er niet meer mogen wonen, hebben we een nog groter probleem", zegt Karin Zwaan, Statenlid voor de VVD, over permanent wonen op vakantieparken in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Pieter Smit woont op zo'n park. "We zijn een bungalowterrein", corrigeert hij. Hij woont op De Veldhuizen in Hoogersmilde. Dit 'bungalowterrein' is, net als drie andere parken, door de gemeente Midden-Drenthe aangewezen waar permanente bewoning niet is toegestaan. Het zag er oorspronkelijk naar uit dat dit park wél een woonbestemming zou krijgen. Maar omdat het te dicht bij een beschermd natuurgebied ligt, ziet de gemeente daarvan af. Smit heeft met bewoners een enquête gehouden. De uitkomst: 89 procent wil er permanent wonen.

Hulp van de provincie

Maar er is kritiek op het handelen van de gemeente Midden-Drenthe. De wethouder die de vakantieparken in zijn portefeuille heeft, is door de gemeenteraad teruggefloten. Karin Zwaan vindt dat de provincie moet bijspringen. "Er zijn wat scheve verhoudingen in de loop der jaren ontstaan", zegt ze.
Bekijk hieronder de volledige discussie in Cassata tussen Zwaan, Smit en Henk van Boer, voorzitter Stuurgroep Vitale Vakantieparken:
Verandering is toverwoord voor permanent wonen op vakantieparken
Zo ligt De Veldhuizen tegen het Drents-Friese Wold aan, maar Statenlid Zwaan kan geen officiële documenten vinden waarin staat dat er op parken bij een natuurgebied niet gewoond mag worden. Daarom heeft ze aan het provinciebestuur vragen gesteld. Onder meer of de provincie vindt dat permanente bewoning leidt tot beter onderhoud van het groen rondom de woningen en tot een mooiere uitstraling van het park in het algemeen.

Woningtekort

Henk van de Boer, voorzitter Stuurgroep Vitale Vakantieparken, benadrukt dat het simpel klinkt: permanent wonen mogelijk maken en daarmee het probleem woningtekort tackelen. Maar zowel Van Boer als Zwaan erkennen dat het zo simpel niet is. Vooral de regelgeving maakt het erg ingewikkeld.
De voorzitter van de stuurgroep schetst een probleem: "Je hebt mensen die geen vergunning hebben en gewoon op parken zijn gaan wonen. Daar is niet op gehandhaafd. Dat gedogen we al jaren. Dat geeft een probleem en daarmee een ongelijkheid. En ongenoegen bij de bewoners omdat de situaties verschillend zijn."

Veranderen van parken

Zo is de gemeente Midden-Drenthe al dertig jaar ermee bezig. Zwaan: "Dus eigenlijk vinden we het als gemeenten wel goed dat die mensen er wonen, anders hadden we ze er veel eerder vanaf gehaald. Maar dat wil niet zeggen dat mensen zich niet aan de regels dienen te houden."
Waar die bewoners dan heen moeten, is nog altijd lastig, zegt ook Zwaan. "Dat is wel een probleem." Henk van de Boer heeft er een sexy toverwoord voor: "transformeren". Ambtelijk woord voor veranderen. "Onder voorwaarden kan dat", zegt hij. "Het geeft extra eisen van toegankelijkheid, de hulpdiensten, veiligheid, verlichting, vuilafvoer enzovoort." En volgens Zwaan zijn dat precies de voorwaarden waaronder gekeken kan worden of een park wel of niet kan veranderen om permanent te wonen. Bij het ene park kan dat wel. Bij het andere niet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.